Nato-huippukokouksessa nähtiin Niinistö ja Trump – sekä ilmeisessä humalassa hoiperteleva Jean-Claude Juncker

Hoipertelevaa Jean-Claude Junckeria pitävät pystyssä Hollannin pääministeri Mark Rutte sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.

Hoipertelevaa Jean-Claude Junckeria pitävät pystyssä Hollannin pääministeri Mark Rutte sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko. (Kuva AOP)

Euroopan komission puheenjohtajan epävarmaa esiintymistä seliteltiin nyt selkäkivuilla.

NATO Maailman mielenkiinto kohdistui kaksipäiväisessä Nato-huippukokouksessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailuun. Trump järjestikin odotetusti otsikoita, mutta suurin skandaali syntyi, kun Brysselistä vuodetuissa videoissa nähdään Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin hoipertelevan ilmeisessä humalatilassa valtionpäämiesten joukossa.

Ennen nykyistä virkaansa Jean-Claude Juncker toimi Luxemburgissa pitkäaikaisena valtiovarainministerinä ja pääministerinä. Myöhemmin paljastui, että Luxemburg auttoi tuolloin johdonmukaisesti useita yrityksiä kiertämään veroja.

Euroopan komission puheenjohtajaksi hänet valittiin marraskuussa 2014. Jo ennen hänen valintaansa – jota vastustivat ainoastaan brittipääministeri David Cameron sekä Unkarin Viktor Orbán – puhuttiin Junckerin alkoholinkäytöstä.

Vuonna 2015 EU-huippukokouksessa Riiassa Juncker oli vastaanottamassa vieraita, jolloin hän Ylen mukaan suuteli Belgian pääministerin kaljua, ihmetteli Kreikan pääministerin puuttuvaa solmiota, läpsytteli pääministereitä poskelle ja nimitti Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia diktaattoriksi.

Juncker selitteli Libération-lehdelle horjuvaa kulkuaan auto-onnettomuudessa vuonna 1989 tulleella jalkavaivalla. Haastattelun aikana Juncker kumosi neljä lasia samppanjaa ja toimittaja kertoi, kuinka aiemmalla kerralla lounastapaamisessa Juncker oli nauttinut kolme lasia viiniä ja kolme konjakkia. Juncker kiisti juovansa liikaa.

– Luuletteko, että olisin yhä tässä virassa, jos joisin konjakkia aamiaiseksi.

Kesällä 2017 Junckerin kerrottiin silminnäkijöiden mukaan olleen humalassa myös YK:n välityksellä käydyissä rauhanneuvotteluissa Turkin ja Kreikan välillä, ja kaatuilleen päin huonekaluja.

Naton huippukokouksesta vuodetussa videossa nähdään, kuinka presidentti Sauli Niinistö sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko joutuvat pitämään Junckeria pystyssä. Kun vieraat jatkavat matkaansa illalliselle, Juncker horjahtaa Poroshenkoa päin, ja komission puheenjohtajaa joutuvat saattamaan virkailijat sekä muun muassa Hollannin pääministeri Mark Rutte. Donald Trump vilkaisee Junckeria ilmeettömästi ja jatkaa matkaansa.

Kiusallisesta välikohtauksesta raportoivat useat kansainväliset mediat, eikä katsojalle jää epäselväksi mistä Junckerin hoipertelu johtuu, vaikka humalatilansa kiistävä Juncker selittelee horjumistaan tällä kerralla selkäkivuilla. Videokuvan ulkopuolella Juncker istutettiin pyörätuoliin. On erikoista, jos Euroopan komission puheenjohtajan käyttäytyminen ei aiheuta mitään toimenpiteitä.

Itse kokouksessa Nato-jäsenmaat vahvistivat sitoutumisensa vakauden edistämiseen sekä tasapuoliseen taakanjakoon, jonka korostettiin olevan transatlanttisen yhtenäisyyden ja solidaarisuuden perusta.

Lisäksi julistuksessa todettiin Naton olevan jatkossakin avoin poliittiselle vuoropuhelulle Venäjän kanssa, mutta sen edellyttävän muutosta Venäjän toiminnassa. Iso keskustelunaihe oli molempina päivinä jäsenmaiden puolustusbudjettien nostaminen Naton vaatimaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Aihetta piti esillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

– Se on ollut Yhdysvaltain johdonmukainen vaatimus. Jos jotain on sovittu, niin lähtökohtaisesti siitä on hyvä pitää kiinni, presidentti Niinistö totesi asiasta.

Huippukokouksessa päätettiin lisäksi koulutusoperaation perustamisesta Irakiin. Myös Suomi osallistuu operaatioon. Sen tarkoituksena on tukea Irakia terrorismin torjunnassa sotilaskoulutusinstituutioille annettavan koulutuksen ja neuvonannon keinoin.

  • Video: Jean-Claude Juncker Drunken at NATO summit 2018

Lue myös: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Naton huippukokoukseen – mukana myös Donald Trump

Kommentoi Facebookissa