Trumpin yllätysnousu kääntymässä täpärään tappioon – republikaanit säilyttämässä enemmistön senaatissa

Presidentti Donald Trumpin tukijoukot ovat väläytelleet useita oikeusjuttuja tiukan äänestyksen johdosta.

Presidentti Donald Trumpin tukijoukot ovat väläytelleet useita oikeusjuttuja tiukan äänestyksen johdosta. (Kuva AOP)

On mahdollista, että Joe Biden voittaa USA:n presidentinvaalit niukimmalla mahdollisella tavalla.

YHDYSVALLAT Yhdysvaltain presidentinvaaleista on tullut huomattavasti tiukempi jännitysnäytelmä, kuin gallupkyselyt ennustivat. Republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin kamppailu vallasta tultaneen ratkaisemaan vain muutaman valitsijamiehen erolla.

Istuva presidentti on tällä hetkellä takaa-ajajana, kun vaalitulos on epävarma vielä viidessä osavaltiossa. Trump johtaa ääntenlaskennassa niukasti Pennsylvaniassa, Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa, Bidenilla on täpärä johto Nevadassa ja Arizonassa.

Kun tuloksista puuttuvat vielä Alaskan ylivoimaisella äänimäärällä Trumpille menevät kolme valitsijamiestä sekä yksi Mainesta, on Trumpin valitsijamiesmäärä 213 ja Bidenin 253. Nykyisen laskennan mukaan on erittäin mahdollista, että Biden voittaisi presidentinvaalit niukimmalla mahdollisella tavalla, 270 valitsijamiehellä.

Joe Biden on alkanut kerätä taistelurahastoksi nimettyjä varoja vaalien juridisten kiistojen varalta.
Joe Biden on alkanut kerätä taistelurahastoksi nimettyjä varoja vaalien juridisten kiistojen varalta. (Kuva AOP)

Edessä on todennäköisesti useita oikeustaisteluita ja ääniä tullaan laskemaan eri osavaltioissa uudelleen. Uuden presidentin valaan on 76 päivää. Voit seurata ääntenlaskun tilannetta esimerkiksi amerikkalaisesta CNN:n tulospalvelusta.

Samaan aikaan presidentinvaalien kanssa äänestettiin uusista senaattoreista. Senaatin voimasuhteet olivat ennen vaaleja 53–47 republikaanien hyväksi ja näyttää siltä, että puolueen torjuntataistelu tulee onnistumaan ja republikaanit säilyttävät enemmistönsä, vaikkakin tiukemmin.

Tasatilanteissa senaatin äänestykset ratkaisee varapresidentti. Yhdysvaltain kongressi koostuu senaatin lisäksi myös edustajainhuoneesta, jonka enemmistö on säilymässä demokraateilla.

Lue myös: Yhdysvaltain presidentinvaalit täpärässä tilanteessa – ääntenlaskusta odotettavissa oikeustaistelu

Kommentoi Facebookissa