Tukholman terrori-isku – Ruotsin poliisi on pidättänyt 39-vuotiaan miehen

Ruotsin poliisi vahvistaa pidättäneensä kuvassa näkyvän miehen, joka on 39-vuotias Uzbekistanin kansalainen.

Ruotsin poliisi vahvistaa pidättäneensä kuvassa näkyvän miehen, joka on 39-vuotias Uzbekistanin kansalainen. (Kuva Ruotsin poliisi)

Epäilty on neljän lapsen isä ja Uzbekistanin kansalainen.

TERRORISMI Eilen tapahtunut terrori-isku Tukholmassa on herättänyt huolestumista Suomessa, sillä isku tapahtui turvallisena pidetyssä skandinaavisessa yhteiskunnassa. Terroristi ajoi kuorma-autolla kävelykatua kulkeneiden ihmisten päälle ja lopulta auton sisälle Åhlensin tavaratalon seinästä. Päivän Lehden raportin tapahtumista voit lukea tästä.

Ruotsin poliisi julkaisi eilen iskusta epäillystä miehestä valvontakamerakuvia. Nyt poliisi vahvistaa tehneensä pidätyksen. Kyseinen mies on 39-vuotias rakennusalalla työskennellyt Uzbekistanin kansalainen, neljän lapsen isä, joka on jakanut sosiaalisessa mediassa islamistisen äärijärjestön Isisin propagandaa.

Etsitty saatiin kiinni Märstan kaupunginosassa. Aftonbladetin mukaan mies on sama, joka on varastanut teossa käytetyn kuorma-auton ja ajanut sitä. Iskun jälkeen hän olisi paennut juoksemalla metroon ja sulautunut sen jälkeen junamatkustajien joukkoon.

Tukholmasta epäilty olisi suunnannut junalla Arlandan lentokentälle, mutta kääntynyt matkalta takaisin. Kiinniottopaikka Märsta sijaitsee Tukholmasta lounaaseen. Mies oli herättänyt oudolla käytöksellään huomiota kaupassa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n eri poliisilähteistä saaman tiedon mukaan kuorma-autosta olisi löytynyt kassi, jossa oli räjähteitä. Ruotsalaismediat kertoivat myös toisista kiinniotetuista, jotka olisi tavoitettu Tukholman Hjulstassa. Tiettävästi 39-vuotias oli ilmoittanut heidän asuntonsa osoitteekseen, vaikka ei asunut siellä. Henkilöt on nyt vapautettu, mutta uusia pidätyksiä on tehty.

Omaiset ovat vahvistaneet Expressen-lehdelle, että aiemmin kadonneeksi ilmoitettu 11-vuotias tyttö kuoli iskussa. Iskun tapahtumapaikka Drottninggatan kuului hänen koulumatkaansa, kun tyttö lähti bussilla koulusta keskustaan aikoen vaihtaa siellä metroon, jonka asemalla hänen äitinsä odotti.

Poliisi on ilmoittanut tunnistaneensa nyt uhrit, joista kaksi oli ruotsalaista, yksi belgialainen ja yksi englantilainen. Tukholman terrori-iskussa kuoli neljä ihmistä ja 15 loukkaantui. Loukkaantuneita on edelleen sairaalahoidossa.

  • EDIT 10:45 Lisätty SVT:n tieto ja 9.4. klo 8:45 Expressenin ja poliisin tiedot

Kommentoi Facebookissa