Tukholman terrori-iskua pelättiin ja odotettiin – varastettu kuorma-auto ajoi väkijoukkoon

Ihmiset juoksivat paniikissa pakoon, kun kuorma-auto kaahasi pitkin kävelykatua ja syöksyi lopulta tavarataloon.

Ihmiset juoksivat paniikissa pakoon, kun kuorma-auto kaahasi pitkin kävelykatua ja syöksyi lopulta tavarataloon. (Kuva AOP)

Tapahtuma muistutti Nizzan ja Berliinin iskuja, seitsemän vuotta sitten räjäytettiin pommi.

TERRORI-ISKU Mieleen palasivat vääjäämättä Nizzan ja Berliinin tapahtumat, kun kuorma-auton uutisoitiin ajaneen ihmisjoukkoon Tukholman keskustassa. Kovaa vauhtia kulkenut kuorma-auto syöksyi kävelykatua pitkin perjantaina iltapäivällä kello 14.53 Ruotsin aikaa, kun ruotsalaiset valmistautuivat jo viikonlopun viettoon.

Kuorma-auto ajoi lopulta päin Åhlensin tavarataloa, joka sijaitsee Tukholman ydinkeskustassa Sergelintorin laidalla. Drottninggatan on suosittu turistien käyttämä kävely- ja ostoskatu. Moni kulkee Sergelintorin kautta läheiselle T-Centralenin metroasemalle.

Heti tapahtuman jälkeen poliisiautot ajoivat ympäri Tukholman keskustaa ja varoittivat kuulutuksin terrorivaarasta. Metro- ja bussiliikenne keskeytettiin, sairaalat olivat katastrofivalmiudessa. Poliisi eristi laajan alueen tapahtumapaikan ympäriltä, eduskuntatalo suljettiin.

Suomen suurlähetystön lehdistöneuvos Niina Hyrsky oli lähdössä Suomeen ja veti laukkua perässään, puhuen samalla puhelimeen. Ohikulkijat huusivat häntä varomaan ja viittoilivat väistämään.

– Ihmiset juoksivat sivulle ja hyppäsin jalkakäytävän reunalle, kun kuorma-auto ajoi kovaa vauhtia ohi, Hyrsky kertoo tapahtumasta.

Kun hän katsoi taakseen, kadulla makasi ilmeisen vakavasti loukkaantuneita henkilöitä. Poliisi kertoo neljän ihmisen kuolleen, loukkaantuneiden määrä on noin kymmenen.

Aluksi kerrottiin poliisin tehneen pidätyksen, mutta tiedotustilaisuudessa poliisi myönsi, että se ei ole tavoittanut tekijää tai tekijöitä. Poliisi esitti kuitenkin valvontakamerakuvan henkilöstä, jota etsitään.

Tiedotusvälineille on annettu kuva henkilöstä, jota Ruotsin poliisi etsii.
Tiedotusvälineille on annettu kuva henkilöstä, jota Ruotsin poliisi etsii. (Kuva Ruotsin poliisi)

Pääministeri Stefan Löfven on ilmoittanut, että kyseessä on hyökkäys Ruotsia vastaan ja todennäköinen terrori-isku. Alueelta raportoitiin kuuluneen myös laukauksia, mutta niihin ei ole saatu vahvistusta.

Kuorma-auto oli varastettu ja se kuului Spendrups-panimolle. Kuljettaja oli lastaamassa autoa Caliente-nimisen ravintolan luona Adolf Fredriks kyrkogatanilla, kun mies hyppäsi autoon. Åhlensin tavaratalon luona silminnäkijät kertoivat autosta juosseen pakoon kommandopipoisen henkilön.

Vuonna 2010 joulukuussa muutaman korttelin päässä Åhlensista, Drottninsgatanin ja Olof Palmen kadun risteyksessä, räjähti pommi. Räjähdyksessä kuoli terroristi, Bagdadissa Irakissa syntynyt mutta Ruotsissa asunut Taimur Abdulwahab al-Abdaly. Perheellinen mies oli koulutettu Jemenissä. Kaksi sivullista henkilöä loukkaantui, kun kuudesta putkipommista räjähti vain yksi.

Tämän viikon maanantaina Pietarissa tapahtui terrori-iskuksi luonnehdittu räjähdys metrossa. Helsingissä poliisi kertoi tehostavansa valvontaa kaupungilla Tukholman tapahtumien vuoksi.

  • Tarkennettu menehtyneiden määrää klo 21.55.

Kommentoi Facebookissa