Tuleeko Michael Keräsestä jääkiekon Bosman-tapaus?

Liigan ulkoilmaottelussa Ilves voitti HIFK:n Sorsapuistossa. Vasemmalta HIFK:n Lennart Petrell ja Jasse Ikonen, Ilveksen Michael Keränen.

Liigan ulkoilmaottelussa HIFK:ta vastassa olleen Ilveksen Michael Keräsen tapaus puhuttaa. (Kuva AOP)

Ilves ei aio maksaa kiekkoliigan langettamaa 100 000 euron sakkoa.

JÄÄKIEKKO Tampereen Ilveksen liigakiekkoilijoilla on riittänyt tiukkoja tilanteita, eikä ainoastaan tällä hetkellä kolmen pisteen päässä olevan play off -viivan johdosta.

Ensi tiistaina pidettävässä yhtiökokouksessa tämänhetkinen pääomistaja kanadansuomalainen liikemies Vincent Manngard tiettävästi luopuu omistajuudestaan, tilalle astuu kymmenhenkinen tamperelaisryhmä, jonka keulakuvaksi on kerrottu tulevan seuraikoni ja nykyinen liikemies Risto Jalo.

Eniten kohua on kuitenkin herättänyt Jääkiekon SM-liiga Oy:n Ilvekselle langettama 100 000 euron sakko. Rangaistus asetettiin, koska Ilves palkkasi Jokereissa epäonnistuneen entisen tähtihyökkääjänsä Michael Keräsen Tampereelle kesken kauden.

Liigaseuroilla on sopimus, jonka tavoitteena on estää tilanne, jossa joku Liigan joukkueista on farmijoukkueen kaltaisessa suhteessa Jokereihin tai KHL:ään. Tällä yhteisesti hyväksytyllä sopimuksella halutaan turvata kansallisen jääkiekon pääsarjan elinkelpoisuus”, tiedotti Liiga kohun synnyttä.

Perustelu kuitenkin ontuu, sillä aikaisempina kausina on muun muassa Niko Peltola siirtynyt Jokereista Sportiin ja Santeri Saari Jokereista HPK:n riveihin ilman sanktioita. Jääkiekon pelaajayhdistys aloitti oman selvityksensä saadakseen tietoonsa kaikki pelaajat, joita olisi syrjitty Jokerit-taustan vuoksi.

– Pelaajayhdistys sai ensimmäisen kerran yhteydenoton käytännöstä syksyllä 2014. Me emme missään nimessä hyväksy tällaista järjestelmää. Heti Jokerien ensimmäiseltä KHL-kaudelta tiedossamme on kolme tapausta. Tuolloin käsitykseni mukaan ketään ei sakotettu, mutta nyt Keräsen kohdalla toimintatapa on muuttunut, pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kommentoi Yleisradiolle.

Ilveksen edustaja ei ollut paikalla liigakokouksessa, jossa sakoista päätettiin. Tiettävästi kiellosta ei ole olemassa mitään kirjallista mainintaa ennen nyt langetettuja sakkoja.

Ilves on uhannut viedä asian niin pitkälle kuin tarpeen, ja tamperelaisia tukee aikoinaan jalkapalloilun piirissä tehty Bosman-sääntö vuodelta 1995. Belgialainen jalkapalloilija Jean-Marc Bosman vei asiansa EU-tuomioistuimeen, koska ei saanut vaihtaa seuraa.

Tuomioistuimen mukaan EU-alueen joukkueurheilun ammattilaispelaajat saavat siirtyä vapaasti seurasta toiseen sopimuksen päätyttyä ja kaikkia EU-kansalaisia oli kohdeltava tasavertaisesti.

Ilveksen antamien tietojen mukaan Michael Keränen oli purkanut sopimuksensa Jokereiden kanssa, ennen kuin tamperelaiset palkkasivat hyökkääjän.

Kommentoi Facebookissa