Tupakoinnin vähentyminen näkyy keuhkosairauksissa – keuhkosyöpä on silti maailman yleisin syöpä

Nuorten päivittäinen tupakointi on vähentynyt, mutta tyttöjen osuus on edelleen suurempi kuin poikien.

Nuorten päivittäinen tupakointi on vähentynyt, mutta tyttöjen osuus on edelleen suurempi kuin poikien. (Kuva Fotolia)

Suomessa keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä, joka kolmas keuhkosyöpä löytyy naisilta.

TERVEYS Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa kaikkia valtioita yhteistyössä kaikkien yhteiskunnan toimijoiden kanssa tehokkaaseen työhön tupakoinnin vähentämiseksi. Hengityselinsairauksien aiheuttama taakka on maailmanlaajuisesti suuri. Tunnetuimmat hengityselinsairaudet ovat keuhkosyöpä, keuhkoahtaumatauti ja astma.

– Näiden sairauksien yhteinen nimittäjä on tupakointi ja tupakansavu. Keuhkoahtaumatauti ja sairastettu tuberkuloosi suurentavat myös keuhkosyöpään sairastumisen riskiä, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä kertoo.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, johon WHO arvioi sairastuvan vuosittain hieman yli kaksi miljoonaa ihmistä.  Keuhkoahtaumatauti on puolestaan maailman kolmanneksi yleisin kuolinsyy, johon kuolee vuosittain noin kolme miljoonaa ihmistä. Astmaa sairastaa maailmanlaajuisesti 235 miljoonaa ihmistä. Astma on lasten yleisin ja lisääntyvä pitkäaikaissairaus.

Suomessa keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 2 500 suomalaista. Joka kolmas keuhkosyöpä löytyy naisilta. Keuhkoahtaumatauti on maailmalla yleistyvä keuhkosairaus ja Suomessa sitä sairastaa eriasteisina 300 000–400 000 henkilöä. Suomessa astmaa sairastaa vajaa 10 prosenttia koko väestöstä.

– Pelkästään Suomen näkökulmasta katsoen hengityselinsairauksien terveystaakan voi uskoa vähentyvän, koska tupakoinnin yleisyys on jo pitkään ollut laskusuunnassa.  Tällä hetkellä työikäisestä väestöstä tupakoi päivittäin noin 14 prosenttia. Suomalaisten miesten sairastavuus keuhkosyöpään oli pitkään maailman suurimpia, mutta viime aikoina tilanne on parantunut. Naisten kohdalla tupakointi ja sen myötä keuhkosyöpä ei ole Suomessa yleistynyt samalla tavoin kuin monessa muussa maassa, Mervi Hara iloitsee.

– Mitä pidemmälle väestön savuttomuudessa päästään, sitä selkeämmin se näkyy myös kansanterveydessä. Myönteinen suuntaus näkyy miesten keuhkosyöpätapausten määrän vähentymisenä.

Suomen ASH:n mukaan tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, myös useiden tupakointivuosien jälkeen. Esimerkiksi keuhkosyövän riski pienenee merkittävästi lopettamisen myötä.

– Meidän tulisikin tehostaa tupakoinnin lopettamisen tukea perusterveydenhuollossa, erityispalveluissa, työterveyshuollossa ja opiskelijahuollossa, sillä valtaosa tupakoijista haluaisi lopettaa, mutta osa kokee sen vaikeaksi. Tupakoinnin lopettamisen tulisi olla osa jokaisen tupakka- tai muita nikotiinituotteita käyttävän potilaan hoitoa ja hoitosuunnitelmaa.

  • Maailman tupakatonta päivää vietetään toukokuun viimeisenä päivänä

Lue myös: Vähän koulutettujen keski-ikäisten naisten tupakointi on lisääntynyt – ”Kehitys menee tältä osin väärään suuntaan”

Kommentoi Facebookissa