Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille aiheuttamassa pakolaisaallon – USA siirsi vaarallisimmat Isis-vangit

Turkki aloitti maahyökkäyksen Syyriassa olevia kurdijoukkoja vastaan.

Turkki aloitti maahyökkäyksen Syyriassa olevia kurdijoukkoja vastaan. (Kuva AOP)

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan ja vetoaa sen pysäyttämiseksi.

SYYRIA Turkki on aloittanut Recep Tayyip Erdoğanin ilmoituksen mukaisen hyökkäyksen Syyrian koillisille kurdialueille. Turkki kertoo tavoitteenaan olevan muodostaa noin 30 kilometrin syvyinen vyöhyke, jonne maa aikoo myöhemmin siirtää pakolaisia. Tähän mennessä on ilmoitettu muutamasta kymmenestä kuolonuhrista, joista suurin osa kuuluu kurdijoukkoihin.

Hyökkäys alkoi keskiviikkona noin kello 16 ilmaiskuilla, joita tuettiin tykistötulella. Turkin ilmoituksen mukaan se iski 181 kohteeseen rajan tuntumassa. Kurdien SDF ilmoitti torjuneensa Turkin maahyökkäyksen, joka kuitenkin jatkuu. Kiivaimmat taistelut ovat olleet Tal Abayadin kaupungin lähistöllä.

Turkin hyökkäys tuli mahdolliseksi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetävän joukkonsa pois alueelta. Turkki ei ole aikaisemmin voinut hyökätä vihollisina pitämiensä kurdijoukkojen kimppuun USA:n armeijan läsnäolon vuoksi.

Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot olivat ratkaisevassa asemassa Isis-terrorijärjestön vastaisessa taistelussa Syyriassa. Siviilejä onkin jo paennut taistelualueilta ja uuden pakolaisaallon lisäksi pelätään, että konfliktin turvin myös vangittuja Isis-taistelijoita onnistuisi pakenemaan.

Yhdysvallat onkin siirtänyt vaarallisimpina pitämiään vankeja pois alueelta. Näiden Isis-terroristien joukossa ovat esimerkiksi niin sanottuun Beatles-nelikkoon kuuluneet brittiläiset El Shafee Elsheikh ja Alexanda Kotey. Terroristiryhmä surmasi useita amerikkalaisia, japanilaisia ja brittitoimittajia sekä avustustyöntekijöitä kuvaten myös teloitukset.

Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen ja tukee Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoa, jossa hän vaati toimien keskeyttämistä. Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua. Yksipuoliset toimet voivat myös vaarantaa Isisin vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja.

– Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Antti Rinne sanoo.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgissa ulkoasiainneuvoston kokoukseen. Suomi tulee nostamaan kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen, sen vaikutuksen pakolaisuuteen alueella, sekä Syyrian humanitaariset tarpeet.

– Valtioneuvosto ei tule myöskään myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin, pääministeri sanoo.

  • Syyrian tilannetta voi seurata muun muassa UA Syria map -sivustolta

Lue myös: Antti Rinne tapasi Al-holin leirin lsis-naisten lähipiirejä – ”Suomen valtio on tehnyt tiiviisti työtä”

Kommentoi Facebookissa