Turun Kirjamessut syventyy tänä vuonna kotimaiseen kirjallisuuteen ja sen moninaisuuteen

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma kerää jo 26 vuoden kokemuksella yhteen 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia.

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma kerää jo 26 vuoden kokemuksella yhteen 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. (Kuva Turun Kirjamessut)

Kotimaiset syksyn nimet ovat paikalla, samalla avataan kirjamessukausi.

KIRJALLISUUS Suomen juhlavuonna Turun Kirjamessujen teemana on Yksi maa – monta ääntä. Teema nostaa esiin tutut nimet mutta myös harvinaisemmat kotimaiset tekijät. Ohjelmapäälliköinä tapahtumaa tänä vuonna luotsaavat Salla Simukka ja Tommi Kinnunen yhdessä Siri Kolun kanssa.

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma kerää jo 26 vuoden kokemuksella yhteen 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. Messuilla on 11 ohjelma-areenaa ja lisäksi muun muassa Turun seudun äidinkielen opettajat ry ja Suomen Nuorisokirjailijat ry haastattelevat kirjoittajia osastoillaan.

Messukävijöille lahjoitetaan rajoitettu erä perjantaina John Greenin kirjaa Arvoitus nimeltä Margo (Bonnier), lauantaina Ildefonso Falconesin Paljasjalkainen kuningatar (Bazar Kustannus) ja sunnuntaina yleisö saa mukaansa Anne Ricen teoksen Veren vangit (Otava).

Turun Kirjamessuilla esiintyvät ja signeeraavat päivien aikana muun muassa Jörn Donner, Pertti Jarla, Venla Hiidensalo, Anna-Leena Härkönen, Shefki Kuqi, Tuomas Kyrö, Anni Kytömäki, Sirpa Kähkönen, Leena Lehtolainen, Miki Liukkonen, Tiina Nopola ja Matti Rönkä. Diakonia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden tulkkiopiskelijat tulkkaavat osan messujen esityksistä viitotulle puheelle.

Lisäksi saadaan kirjailijavieraita muun muassa Ruotsista ja Virosta, esimerkiksi ruotsalaisen dekkaritaivaan uusin tähti Mattias Edvarsson ja Martin Österdahl. Myös palkittu sarjakuvataiteilija Liv Strömquist on tulossa Turkuun, elokuvan ja teatterin maailmasta tunnettu virolainen Ilmar Taska osallistuu niin ikään messuille.

– Tänä vuonna ei ainoastaan puhuta kirjallisuudesta vaan myös luetaan sitä, sillä uutena ohjelmatilana aloittaa pieni ja intiimi Tekstiretriitti, jossa kirjailijat ja runoilijat lukevat teoksiaan ääneen. Uutena ohjelmatilana aloittaa myös Aino Kallaksen tuotantoa kunnioittava Kallas-sali, kertovat ohjelmapäälliköt Simukka ja Kinnunen.

Kirjailijavieraiden lisäksi messulavoilla keskustellaan ajankohtaisista kirjallisuuteen liittyvistä aiheista. Perjantaina on kuultavissa mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, kuten verkkovihapaneeli ja esikoiskirjapaneeli. Avajaispäivänä keskustellaan myös vammaisista fiktiossa ja miehen roolista kirjallisuudessa.

Lauantaina selvitetään, minkälaista on kirjoittaa ensimmäistä dekkaria, ketkä Suomessa käyttävät valtaa ja miten lasten lukuinto saadaan syttymään. Sunnuntaina aiheina ovat muun muassa runomeditaatio, aikuisten sadut ja sarjakuvan synty. Sunnuntaina messuilla vietetään cosplay-päivää, jolloin kaikki rooliasuihin pukeutuneet pääsevät messuille maksuttomasti.

Päätöspäivänä on perinteisemmän kirjakattauksen lisäksi erityisen paljon spekulatiiviseen fiktioon eli scifille, fantasialle, kauhulle ja muulle todellisuutta taivuttavalle kirjallisuudelle keskittyvää ohjelmaa. Mukana ovat kotimaisen spekulatiivisen fiktion kiinnostavat nimet kuten Johanna Sinisalo, Helena Waris, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tiina Raevaara, Marko Hautala, Elina Rouhiainen ja Siiri Enoranta.

Kirjamessut tahtoo tukea lukijaksi kasvamista, ja lapsia varten messuilla on aivan oma, uusi alueensa, jossa lapset pääsevät kuulemaan kirjallisuutta ja tekemään itsekin sanataidetta. Alueella järjestetään lapsille tarinallisia messukierroksia. Alueella on lisäksi kustantajien lahjoittama messukirjasto, joka messujen jälkeen lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

  • Turun Kirjamessut 6.–8.10.2017. Avoinna 6.–7.10. klo 10–18 ja 8.10. klo 10–17

Kommentoi Facebookissa