Vuoden 2025 kuntavaalit käydään tilanteessa, jossa sekä kansainvälinen että kotimainen toimintaympäristö ovat suurten muutosten keskellä. Vallitseva maailmantilanne, väestön ikääntyminen, työvoimapula sekä turvallisuuskysymykset ovat keskeisiä teemoja, jotka tulevat vaikuttamaan kuntapolitiikan painopisteisiin kuluvana, että tulevina vuosina. Lisäksi kuntien paineinen ja heikko taloudellinen tilanne ajaa vääjäämättä palvelujen leikkauksiin, veronkorotuksiin ja säästötoimenpiteisiin.
Näin on myös kotikunnassani Vantaalla. Kustannuksista voitaisiin kuitenkin usein säästää osaamiseen panostamalla ja toimintoja järkeistämällä esim. rakentamisessa. Kuntapäättäjien tehtävänä on löytää ratkaisuja näihin haasteisiin ja varmistaa, että paikallishallinto pystyy vastaamaan kuntalaisten tarpeisiin taloudellisesti, tehokkaasti ja kestävästi.
Väestön ikääntyminen ja työvoimapula
Suomen väestörakenne on muuttumassa merkittävästi. Ikääntyneiden osuus kasvaa, mikä lisää palveluiden kysyntää erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa lähimmäisen rakkautta, inhimillisiä olosuhteita ja yhteisöllisyyttä kuitenkaan unohtamatta. Samalla työikäisten määrä vähenee, mikä pahentaa jo ennestään vaikeaa työvoimapulaa monilla aloilla.
Kunnat ja yritykset joutuvat miettimään keinoja, joilla ne voivat houkutella ja pitää kiinni osaavasta työvoimasta. Ratkaisuna voisi olla ammatilliseen nuorten ja aikuisten koulutukseen panostaminen sekä koulutuksen ja työelämän tiiviimpi yhteistyö. Kokonaisvaltainen tuki ja ennakoiva ohjaus auttavat nuoria kiinnittymään työelämään ja rakentamaan tasapainoista arkea.
Turvallisuus ja pelastustoimi
Kansainväliset jännitteet, ilmastonmuutoksen aiheuttamat sääilmiöt sekä kasvavat turvallisuusuhat korostavat kuntien roolia paikallisessa turvallisuuden ylläpidossa. Pelastustoimen ja ensihoidon resurssit ovat keskeisessä asemassa, kun varmistetaan kansalaisten turvallisuus ja yhteiskunnan toimintakyky poikkeustilanteissa. Kokemukseni turvaamistehtävistä maailmalla saavat minut kiinnittämään erityistä huomiota vilkkaisiin liikenneväyliin sekä suureen, kansainväliseen Helsinki-Vantaan lentokenttään
Hyvinvointialueilla on tärkeä rooli pelastuslaitosten ja Uudellamaalla HUS:lla ensihoidon rahoituksen turvaamisessa, yhteistyön kehittäminen eri viranomaisten ja alueellisten toimijoiden kanssa on entistä tärkeämpää. Kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yhdistetään ennaltaehkäisy, resurssien turvaaminen ja eri toimijoiden yhteistyö, on tehokkain keino kuntien turvallisuuden parantamiseen.
Rakentamisen hankesuunnittelu: talousarviossa pysymisen ja laadun varmistaminen
Rakentamisen kustannusten hallinta on kriittinen osa kuntatalouden vastuullista hoitamista. Huolellinen hankesuunnittelu ja kilpailutukseen panostaminen auttaa varmistamaan, että rakennushankkeet toteutuvat suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa ilman ylimääräisiä kustannuksia. Lisäksi laadun varmistaminen on avainasemassa: kestävä ja hyvin suunniteltu rakentaminen palvelee kuntalaisia pitkällä aikavälillä ja vähentää korjaustarpeita tulevaisuudessa.
Kunnan rakennusvalvonta ja kaavoitus ovat myös avainasemassa, kun houkutellaan kuntaan uusia asukkaita ja yrittäjiä.
Kunnallispolitiikan rooli muuttuvassa maailmassa
Kuntavaaleissa päätetään monista arjen kannalta keskeisistä asioista. Päättäjiltä odotetaan kykyä tehdä pitkäjänteisiä päätöksiä ja kehittää kuntia kestävällä tavalla. Digitaalisten palveluiden kehittäminen, infrastruktuuri-investoinnit ja elinvoimaisen paikallistalouden tukeminen ovat avainasemassa, kun kuntien on sopeuduttava muuttuviin olosuhteisiin.
Kuntavaalit tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa siihen, millaiseksi kuntien tulevaisuus muotoutuu. On tärkeää, että äänestäjät perehtyvät ehdokkaiden ja puolueiden linjauksiin ja osallistuvat aktiivisesti demokraattiseen päätöksentekoon. Tulevaisuuden kunta rakentuu tämän päivän päätöksillä.
Rauno Juhola
Kuntavaaliehdokas Vantaa (ps)
Aluevaaliehdokas Vantaa ja Kerava (ps)
Teksti ei ole toimituksellista aineistoa vaan vierailevan kolumnistimme tuottamaa sisältöä.
Kommentoi Facebookissa