Turvapaikanhakijoiden ryntäys Lapissa sumuverhona – rikollisliiga järjesti väärennettyjä oleskelulupia ja matkoja Afrikasta Suomeen

Rikollisorganisaatiolla oli käytössään useita asiakirjaväärentäjiä, jotka pystyivät tuottamaan Euroopan sisäisissä rajatarkastuksissa kelpaavat väärennetyt asiakirjat.

Rikollisorganisaatiolla oli käytössään useita asiakirjaväärentäjiä, jotka pystyivät tuottamaan Euroopan sisäisissä rajatarkastuksissa kelpaavat väärennetyt asiakirjat. (Kuva AOP)

Suomessa on otettu kiinni useita Venäjän kautta tulleita ja laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.

RIKOS Kaakkois-Suomen rajavartiosto tutki kuluneen kesän aikana törkeän laittoman maahantulon järjestämistä, jossa pääasiallisesti Venäjältä käsin toimivan rikollisorganisaation epäillään järjestäneen Schengen-alueelle ja Suomeen useita kymmeniä ihmisiä.

Esitutkinnan perusteella rikollisryhmä hyödynsi vapaan liikkuvuuden takaavaa Schengen-järjestelmää ja turvapaikanhakua kohdemaissa. Rikollisorganisaation johtavassa asemassa oleva henkilö on ollut tutkinnan vuoksi tutkintavankeudessa heinäkuun lopulta alkaen. Asiassa tehtiin laajaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Europolin, Interpolin ja Euroopan eri maiden kansallisten lainvalvontaviranomaisten kanssa.

Rajavartioston rikostorjuntayksiköllä oli syytä epäillä, että joku järjestää laittomasti läntisestä Afrikasta kotoisin olevia ihmisiä Venäjän kautta Suomeen ja muualle Euroopan unionin alueelle. Useamman Rajavartiolaitoksessa tutkittavana olleen rikosasian taustalta paljastui viitteitä samanlaiseen tekotapaan ja ihmisiin.

Asiaan liittyen Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö toteutti pääkaupunkiseudulla rikostorjuntaoperaation, jonka seurauksena otettiin kiinni ja vangittiin Venäjän kansalainen epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Operaatiossa saatujen tietojen perusteella samaa henkilöä epäiltiin myös törkeästä huumausainerikoksesta, koska epäilty oli mukana järjestämässä maahan noin kahta kiloa marihuanaa. Huumausainerikoksen esitutkinnan toimitti Tulli.

Tutkinnassa kävi ilmi, että vangittuna olevan miehen johtama rikollisorganisaatio järjesteli ihmisiä Suomeen ja muualle Schengen-alueelle useita erilaisia keinoja käyttäen, useiden vuosien ajan. Suomeen epäillään järjestetyn 15 henkilöä ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle yli 150 henkilöä. Lisäksi esitutkinnan perusteella on syytä olettaa, että Suomeen ja Schengen-alueelle oli tarkoitus järjestää useita muitakin ihmisiä.

Toiminnassa käytettiin hyväksi vuosina 2015-2016 Venäjältä tapahtunutta turvapaikanhakijoiden ryntäystä, jonka jäljiltä huutokaupattiin ylityksessä käytettyjä itäautoja.
Toiminnassa käytettiin hyväksi vuosina 2015-2016 Venäjältä tapahtunutta turvapaikanhakijoiden ryntäystä, jonka jäljiltä huutokaupattiin ylityksessä käytettyjä itäautoja. (Kuva AOP)

Rikollisorganisaatio koostui eri Afrikan maissa toimivista rekrytoijista, jotka hankkivat Venäjällä toimivalle pääorganisaatiolle asiakkaat. Kun asiakas ilmaisi halunsa matkustaa Eurooppaan, organisaatio otti tämän jälkeen vastuun asiakkaan saamisesta Venäjälle kutsumalla hänet väärin perustein esimerkiksi opiskelijaksi yliopistoon.

Asiakkaan saavuttua Venäjälle hänelle järjestettiin organisaation toimesta asuminen ja alettiin välittömästi järjestellä vääriä matkustusasiakirjoja, joilla pystyi matkustamaan Schengen-alueelle. Rikollisorganisaatiolla oli käytössään useita asiakirjaväärentäjiä eri maissa, jotka pystyivät nopealla aikataululla tuottamaan Euroopan sisäisissä rajatarkastuksissa ja lentoliikenteessä kelpaavat väärennetyt asiakirjat.

Rikollisorganisaatio järjesti ihmiset tämän jälkeen eteenpäin Venäjältä lentäen, laivalla, autolla ja junalla – asiakkaan tarpeen ja maksukyvyn mukaisesti.

Esitutkinnassa havaittiin rikollisorganisaation käyttäneen innovatiivisia menetelmiä välttääkseen eri maiden rajatarkastukset ja tarjotakseen parhaiten sopivan reitin Eurooppaan. Lapin alueella talvella 2015–2016 ollutta turvapaikanhakijoiden ryntäystä käytettiin toiminnassa hyödyksi.

Suomeen on tultu Lapin lisäksi junalla Vainikkalasta, sekä Schengen-alueen sisäisillä reiteillä lentäen ja laivalla, jolloin asiakkaalle järjestettiin hänen lähtömaahansa väärennetty matkustamiseen kelpaava asiakirja. Kun asiakkaat ovat päässeet Suomeen, niin pääosa heistä on hakenut pian saapumisensa jälkeen turvapaikkaa Suomesta.

Rikollisorganisaatiolla on ollut listahinnat esimerkiksi väärennetylle oleskeluluvalle, mutta matkaan liittyvät hinnat ovat olleet riippuvaisia matkakohteesta ja käytetystä matkustustavasta. Esimerkkinä hinnoista voidaan mainita matkan järjestäminen laittomasti Afrikasta Venäjän kautta Ranskaan, joka maksoi 4 500 US dollaria tai matkan järjestäminen Suomeen, 3 000 US dollaria. Saadun rikoshyödyn laskettiin olevan pelkkien asiakirjojen järjestämisestä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Esitutkinnan aikana Suomesta löydettiin useita laittomasti Suomessa oleskelevia ihmisiä, jotka otettiin kiinni ja siirrettiin maastapoistamisprosessiin. Lisäksi esitutkinnan aikana otettiin kiinni huumausaineen käyttörikoksesta epäiltyjä ihmisiä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto luovutti eilen esitutkintamateriaalin Salpausselän syyttäjänvirastoon asiaan nimetylle kihlakunnansyyttäjälle syyteharkintaa varten, jonka jälkeen asian tiedottamisesta vastaa syyttäjä. Mikäli syyttäjä nostaa asiassa syytteen, niin tulee se nostaa 27.11.2017 mennessä.

Kommentoi Facebookissa