Tuuli ja tuisku sävyttivät Sauli Niinistön toisia virkaanastujaisia – ”Presidentin tehtävä on raskas virka”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät lumipyryssä odottaneira kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät lumipyryssä odottaneita kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelta. (Kuva AOP)

Yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan, Niinistö vertasi.

PRESIDENTTI Toisen kautensa tasavallan presidenttinä aloittanut Sauli Niinistö antoi eduskunnalle perustuslain 56 §:ssä säädetyn juhlallisen vakuutuksen torstaina 1.2. klo 12 alkaneessa täysistunnossa. Kaikki Suomen presidentit ovat antaneet aiemman hallitusmuodon ja nykyisen perustuslain mukaisen juhlallisen vakuutuksen eduskunnan edessä, Eduskuntatalossa jo vuodesta 1931 alkaen.

Puhemies Maria Lohelan esittämässä eduskunnan tervehdyksessä muisteltiin edesmenneitä presidenttejä ja sitä, kuinka presidentin on oltava poliittisten ristiriitojen sovittelija.

Urho Kekkonen sanoi, että presidentin tehtävä ”on raskas virka, sillä se on yksinäisen miehen työtä”. Raskaina ja yksinäisinä hetkinä Te voitte kuitenkin saada lohtua ja voimaa siitä, että Teillä on takananne Suomen kansan ja eduskunnan tuki. Olette sanonut, että ”tärkeintä elämässä on, että siitä kunnialla selviää ja etenkin läheiset selviävät”. Toivon Teille ja läheisillenne onnea ja menestystä myös jatkossa.

Tilaisuuteen osallistui myös presidentin puoliso, viimeisellä kolmanneksella raskaana oleva rouva Jenni Haukio. Puhemiehen jälkeen presidentti Niinistö piti puheen eduskunnalle.

– Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Asiat on uskottu meille lainaan, kansa on antanut arvokkaan luottamuksen ja valtuuden. Ja kun on tehtävään uskottu, yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan, Niinistö vertasi.

Presidentti Niinistö tarkasti lumen peittämän kunniakomppanian Eduskuntatalon edessä ja poistui Presidentinlinnaan, jossa virkaanastujaisiin liittyvät tapahtumat jatkuivat. Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tervehtivät lumipyryssä Kauppatorille saapuneita kansalaisia Presidentinlinnan parvekkeelta.

Presidentinlinnassa diplomaattikunnan vanhin esitti tasavallan presidentille tervehdyksen, johon tasavallan presidentti myös vastasi. Valtiosalissa kuultiin puolestaan pääministeri Juha Sipilän puhe tasavallan presidentille.

Sipilä otti esille presidentin roolin ulkopolitiikassa, mutta myös sisäpolitiikassa, jossa korostuu ennen muuta presidentin rooli kansallisen eheyden symbolina ja vaalijana.

– Tässä te, arvoisa tasavallan presidentti, olette jatkanut kaikkien edeltäjienne viitoittamalla tiellä. Eheyden arvo korostuu erityisesti tänä vuonna, jota vietämme sata vuotta sitten nuorta kansakuntaa repineen sisällissodan muistovuotena.

Kommentoi Facebookissa