Tuuli voimistuu merialueilla myrskylukemiin – voimakkaimmat puuskat länsirannikolla

Matalapaineen yhteydessä esiintyy myös merenkulkua haittaavia poikkeuksellisen korkeita aallokkoja.

Matalapaineen yhteydessä esiintyy myös merenkulkua haittaavia poikkeuksellisen korkeita aallokkoja. (Kuva Fotolia)

Myrskypuuskat voivat aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja vaara-alueella.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan syvä matalapaineen alue saapuu sunnuntain aikana Pohjois-Atlantilta Suomeen. Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän välillä tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla myrskylukemiin. Maa-alueilla tuuli on voimakasta puuskissa Lapin eteläpuolella.

Voimakkaimmat myrskypuuskat esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella, myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta, varsinkin voimakkaimpien puuskien esiintymisalue ja voimakkuus voi tarkentua sunnuntain aikana.

Myrskypuuskat voivat aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja vaara-alueella. Maan etelä- ja keskiosan vähäinen routatilanne voi edesauttaa puita kaatumaan herkemmin.

Myrskymatalapaineen yhteydessä tulee runsaita sateita, varsinkin maan pohjoisosassa. Lapissa runsaimmat sateet alkavat sunnuntaina päivällä ja päättyvät maanantaina päivällä. Sade tulee Lapissa suuremmaksi osaksi lumena, tosin ajoittain sade muuttuu eteläosiltaan vedeksi. Märkää lunta voi kertyä lähinnä Lapin lounaisosaan jopa 20 cm, mikä muuttaa ajokelin erittäin huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä.

Matalapaineen yhteydessä merivesi nousee korkealle Pohjanlahdella ja Saaristomerellä sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä, erityisesti Perämerellä ja Merenkurkussa. Lisäksi lähes kaikilla merialueilla esiintyy kovaa yli nelimetristä aallokkoa.

Lue myös: Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – etelässä mittaushistorian kolmen lämpimimmän joukossa

Kommentoi Facebookissa