Tyttöjen MM-kisat peruttiin, poikien kisoja ei – kipakkaa palautetta epätasa-arvosta

Naisleijonat juhlii maalia MM-kisoissa Calgaryssa (Kuva: Tiina Puputti / Jääkiekkoliitto)

Naisleijonat juhlii maalia MM-kisoissa Calgaryssa. (Kuva Tiina Puputti/ Jääkiekkoliitto)

Suomen tyttöjen jääkiekkomaajoukkue raivostui MM-kisojen perumisesta. Samaan aikaan Kanadassa pelataan poikien MM-turnausta.

JÄÄKIEKKO Epätasa-arvo kuumentaa jääkiekon parissa jälleen tunteita. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat, jotka piti järjestää tammikuussa Ruotsissa, peruttiin koronapandemian takia, mutta tällä hetkellä Kanadassa pelataan alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisoja.

Syyt moiseen epätasa-arvoon ovat tietenkin taloudelliset. Alle 20-vuotiaiden poikien MM-turnaus on Kanadassa suosittu tapahtuma ja on itse asiassa ainoa selkeästi voittoa tuottava Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n järjestämä turnaus miesten MM-kisojen lisäksi. Tyttöjen turnauksen pelaaminen tyhjille katsomoille ei olisi ollut kannattavaa, eikä IIHF:llä tai Ruotsin kisajärjestäjillä ilmeisesti ollut varasuunnitelmaa siirtää turnausta toiseen ajankohtaan.

Suomen tyttöjen jääkiekkomaajoukkue on ottanut päätöksen tyrmistyksellä vastaan. Tiistaina Suomen Jääkiekkoilijat ry:n nettisivuilla julkaistiin Tyttöleijonien kirje IIHF:n päättäjille. Kritiikki on kirjeessä kovaa:

”U18-tyttöjen MM-kisat ovat mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteen urheilijana. MM-kisat ovat tärkeä askel huippu-urheilijan polulle ja menestykseen, sillä ne avaavat ovia kansainvälisiin sarjoihin. MM-kisat myös mahdollistavat pelaajien “löytämisen” ja sitä kautta muun muassa yliopistotarjouksien ja yhteistyösopimuksien saamisen. U18-tyttöjen MM-kisat ovat myös ainoat arvokisat tytöille ennen naisten maajoukkuetta. Osalle U18-kisat ovat mahdollisesti ainoa mahdollisuus edustaa omaa maataan arvokisoissa.

Päätös peruuttaa kaikki tammikuun kisatapahtumat tuli tietoomme 23. joulukuuta, eli vain kaksi viikkoa ennen lähtöä Ruotsiin. Suomen U18-tyttöjen maajoukkue muiden maiden tyttömaajoukkueiden kanssa on erittäin pettynyt päätökseen peruuttaa kisat kokonaan jo toista vuotta peräkkäin.

Tilanne on kuitenkin tuttu, joten luulisi, että varasuunnitelma kisoja varten olisi olemassa. Miksi varasuunnitelmaa ei ollut? Tämänhetkinen maailmantilanne ei pitäisi tulla yllätyksenä, ei vaikka tilanne olisi mennyt parempaan suuntaan jo ennen omikronmuunnosta. IIHF ei ole millään tavalla osoittanut halua siirtää kisoja toiseen ajankohtaan ja mahdollisesti sijaintiin. Ymmärrämme syyt päätöksen takana, mutta päätös peruuttaa kisat sen sijaan että olisi suunnitelma kisojen siirtämiselle sai meidät tuntemaan olomme toisarvoisiksi.

Miksi meille näin ainutlaatuisen ja tärkeän tapahtuman kohdalla mentiin jälleen kerran alimman aidan kautta?

Kansallisten jääkiekkoliittojen on aika vaatia parempaa kohtelua nais- ja tyttökiekolle. Ansaitsemme samanlaisen panostuksen kuin miehet ja pojat.

Vaadimme, että IIHF muiden kansallisten liittojen kanssa tekee yhteistyötä tyttöjen U18-kisojen siirtämiseksi toiseen ajankohtaan. Me ja tulevaisuuden tyttökiekkoilijat ansaitsemme sen. Teillä IIHF on vastuu näyttää esimerkkiä, kuinka naisurheilua viedään eteenpäin.”

– Suomen U18-tyttömaajoukkue

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuoret Leijonat murjoi Itävaltaa – uusi superketju teki selvää jälkeä

Kommentoi Facebookissa