Ukkoskesä on toistaiseksi ollut erittäin vaisu – helleraja saattaa rikkoontua loppuviikosta

Jos säätyyppi on otollinen, eli lämmin, kostea ja epävakaa, voimakkaita ukkosia esiintyy.

Jos säätyyppi on otollinen, eli lämmin, kostea ja epävakaa, voimakkaita ukkosia esiintyy. (Kuva Fotolia)

Ei ole harvinaista, että vuoden rajuimmat ukkoset esiintyvät elokuussa.

SÄÄTILA Kolea kesä on hillinnyt voimakkaiden ukkosten esiintymistä. Salamoita on tähän mennessä kesää esiintynyt ennätyksellisen vähän. Sää kuitenkin lämpenee loppuviikosta.

Kuluvan kesän aikana moni on saattanut kuulla ukkosten jyrähtelyä. Etenkin viime viikolla sää oli hyvin epävakainen ja suosi kuuro- ja ukkospilvien syntyä etenkin maan itäosissa.

– Vaikka ukkosia on esiintynyt, salamamäärät ovat todella alhaiset vuodenaikaan nähden. Viileä sää ei ole suosinut voimakkaiden ukkospilvien syntyä eli suuria salamamääriä, sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Jos sama meno jatkuu, tulossa on ennätyksellisen laimea salamakesä.

– Edellinen ennätys on vuodelta 2015, jolloin vuoden salamamäärä oli noin 30 000. Silloin tähän mennessä kesää oli kertynyt noin 15 000 maasalamaa, kun nyt ollaan alle 10 000 lukemassa, Mäkelä kertoo.

Suomessa ukkoskausi jatkuu aina syyskuulle saakka. Ei ole harvinaista, että vuoden rajuimmat ukkoset esiintyvät elokuussa.

– Ukkoset eivät sinänsä seuraa kalenteria: jos säätyyppi vaan on otollinen, eli lämmin, kostea ja epävakaa, voimakkaita ukkosia esiintyy, Mäkelä toteaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan viikon puolivälistä lähtien sää lämpenee. Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys on alkuviikolla monin paikoin runsasta ja etenkin maan itäosassa tulee ajoittain sadekuuroja. Maan pohjoisosassa on sää poutaista ja aurinkoista.

– Aluksi päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15 ja 20 ja Lapissa 20 ja 24 asteen välillä. Loppuviikolla lämpötila voi kohota paikoin 25 asteen yläpuolelle, kertoo puolestaan Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Kommentoi Facebookissa