Ulkomainen rikollisryhmä iski – repi irti kylmäasemien automaatteja ja ajoi liikehuoneistojen ovista läpi

Tapauksen tutkinnassa oli huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi on selvittänyt varastettuja autoja käyttäneen romanialaisryhmän varkaussarjan.

VARKAUSSARJA Kaakkois-Suomen poliisi on selvittänyt heinä- ja elokuussa 2021 Etelä-Suomessa liikkuneen, ulkomaisen rikollisryhmän lukuisten törkeiden varkauksien sarjan. Ryhmä käytti usein teoissaan varastettuja autoja, joilla he repivät irti kylmäasemien automaatteja ja ajoivat liikehuoneistojen ovista läpi.

Nyt valmistuneessa esitutkinnassa syyttäjälle siirtyy yhteensä 27 varkautta, joista suurin osa on törkeitä. Ryhmän rikoksista saama rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan yli 110 000 euroa, ja teoista koitui asianomistajille yhteensä yli 230 000 euron vahingot.

Heinäkuussa 2021 Suomeen saapui neljän romanialaisen miehen ryhmä, jonka tavoitteena oli tehdä mahdollisimman arvokkaan saaliin varkauksia, ja poistua tämän jälkeen nopeasti maasta. Ryhmän kohteet vaihtelivat, ainoastaan asuttuihin asuntoihin ryhmä ei kohdistanut murtoja.

Kohteena ryhmällä oli käteinen raha, helposti jälleenmyytävät matkapuhelimet tai pienemmissä kohteissa myös savukkeet. Kohteiksi joutuivat yksityisten ja yritysten autot, pienet lähikaupat, kioskit, baarit, kylmäasemat, huonekaluliikkeet ja suuremmat matkapuhelimia myyvät liikkeet. Joukkoon mahtui myös eläinlääkäriasema sekä kukkakauppa.

Kohteisiin murtauduttiin yöaikaan ikkunoita rikkomalla ja kaltereita vääntämällä. Tekijät käyttivät usein myös tekoa varten varastettuja autoja murtautumiseen. Autoilla ajettiin ovista läpi kauppaliikkeisiin tai vedettiin hinausköydellä tankkauspisteiden rahanmaksuautomaatteja irti.

Tekotavoista eniten mediahuomiota saikin Kaakkois-Suomessa tehdyt kylmäasemiin kohdistuneet törkeät varkaudet. Tekotapa noudatteli vanhaa ”Euran Daltonien” mallia, jossa automaatti repäistään autoon kiinnitetyllä köydellä kokonaan irti. Tekotavan perusteella paikallisten nuorten mahdollinen osallisuus olikin esillä yleisessä keskustelussa. Näin asia ei kuitenkaan ollut.

Tekijöiden jäljille pääsimme jo varkauksien tekoaikana, mutta romanialainen nelikko ehti poistua maasta ennen kiinniottoa. Samat tekijät kuitenkin palasivat Suomeen syksyllä ja aloittivat uusien jäsenien kanssa vastaavan rikossarjan. Tällä kertaa tekijät saatiin rikossarjan alkuvaiheessa kiinni. Tämä kokonaisuus on jo käräjäoikeuden käsittelyssä.

Poliisi kertoo, että tämänkin tapauksen tutkinnassa oli huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista. Poliisi muistuttaa, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Kameravalvontakartaston avulla tieto saatavilla olevista tallenteista tulee nopeasti rikostutkintaan, mikä nopeuttaa merkittävästi rikosten tutkintaa ja helpottaa rikosten selvittämistä.

Lue myös: Nuorten tekemät ryöstöt työllistivät poliisia – ”Epäillyt tekijät tunnistettiin valvontakameran tallenteista”

Kommentoi Facebookissa