Ulkoministeri Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen – oikeuskansleri tutkii vielä al-Hol-tapauksen

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti aloittaa tutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevasta kokonaisuudesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on aloittanut tutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevasta kokonaisuudesta. (Kuva AOP)

Keskustelu opposition tekemästä välikysymyksestä jatkui eduskunnassa aina aamuyöhön asti.

VÄLIKYSYMYS Ulkoministeri Pekka Haavisto sai eduskunnan enemmistön tuen välikysymysäänestyksessä, joka koski Syyriassa olevan al-Holin leirin suomalaisten Isis-puolisoiden ja lasten kotiuttamista. Haaviston luottamuksen puolesta äänensä antoi 110 kansanedustajaa, vastaan 79.

Liike Nytin Harry Harkimo ilmoitti heti äänestyksen jälkeen äänestäneensä vahingossa luottamuksen puolesta. Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit äänestivät vastaan, vain kolme kokoomusedustajaa oli poissa.

Keskustelu välikysymyksestä jatkui eduskunnassa vielä tämän vuorokauden puolelle. Varapuhemies Antti Rinne päätti täysistunnon vasta klo 3.54.

Hallitus linjasi maanantaina periaatteet suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallituksen selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista, tapauskohtaisesti mahdollisesti myös äitien kanssa. Ulkoministeri Pekka Haaviston nimeämä erityisedustaja johtaa viranomaistoimintaa ja tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

Tapaus ei ole vielä ohi, sillä oikeuskansleri Tuomas Pöysti on aloittanut kanteluiden ja valitusten johdosta tutkinnan tapahtuneesta ja ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta asiassa.

Lue myös: Pääministeri Sanna Marin linjasi Isis-palautukset – ”Ulkoministerin erityisedustaja tekee kotiuttamisratkaisut”

Kommentoi Facebookissa