Uuden Audi A8:n korissa on entistä enemmän hightechiä

Audissa käytettiin ensimmäisenä tämän kategorian sarjatuotantoautona alumiinikoria, joka on noussut sittemmin A8:n tavaramerkiksi.

Audissa käytettiin ensimmäisenä tämän kategorian sarjatuotantoautona alumiinikoria, joka on noussut sittemmin A8:n tavaramerkiksi. (Kuva Audi)

Lisätukevuutta saadaan alumiinista, suurlujuusteräksestä ja magnesiumista valmistetuista osista.

AUTOT Ensimmäisen sukupolven Audi A8 toimi luksusluokan pioneerina, kun se esiteltiin reilut 20 vuotta sitten. Isossa Audissa käytettiin nimittäin ensimmäisenä tämän kategorian sarjatuotantoautona alumiinikoria, joka on noussut sittemmin A8:n tavaramerkiksi.

Luksus-Audi on ehtinyt jo kolmanteen sukupolveensa, ja neljäs korimalli on lähtökuopissaan. Se tulee myyntiin loppuvuodesta, joten Ingolstadtin rinkulamerkki julkaisi jo nyt etukäteismaistiaisia uutuudestaan. Audi hehkuttaa erityisesti uuden A8:n korirakennetta, joka koostuu ensimmäistä kertaa teräksen, alumiinin, magnesiumin ja hiilikuidun yhdistelmästä.

Rakenne on Audin Space Frame -konstruktion uusin versio, ja eri materiaalien yhdistäminen toisiinsa vaatii peräti 14 erilaista prosessia. Vaikka uutuudessa on käytetty enemmän kevytmateriaaleja kuin koskaan aiemmin, tyhjä korikehikko painaa kuitenkin 51 kiloa enemmän kuin edeltäjässä. Sen massa on kasvanut 231 kilosta 282 kiloon, mutta myös vääntöjäykkyys on parantunut 24 prosentilla. Tämän pitäisi kohentaa käsiteltävyyttä, ohjausta ja mukavuutta. Lisäksi takapenkkiläisten polvitilat ovat parantuneet 28 millillä ja pääntilat 14 millin verran.

Audi A8 aloittaa Audin muotoilussa uuden aikakauden, ja sama tyyli siirtyy vähitellen pienempiinkin malleihin.
Audi A8 aloittaa Audin muotoilussa uuden aikakauden, ja sama tyyli siirtyy vähitellen pienempiinkin malleihin. (Kuva Audi)

Korikehikon paino on noussut entistä tiukempien turvallisuusmääräysten vuoksi. Lisäksi asiakkaat haluavat yhä enemmän varusteita, mikä vaatii veronsa tässä suhteessa. Tärkein tekijä massan kasvamisen taustalla on kuitenkin se, että uuden A8:n korissa pitää ottaa huomioon hybridivoimanlähteiden tarvitsemat suojaukset.

Virtalähteenä toimiva litiumioniakku täytyy koteloida kolariturvallisesti, ja sama koskee myös auton varusteluun kuuluvaa 48 voltin sähköjärjestelmää. Lisäksi Audin tuotekehitysinsinöörit ovat ottaneet korirakenteessa huomioon A8:n mahdollisen pistokehybridiversion. Painon nousu ei kuitenkaan johdu kasvaneista ulkomitoista, koska tuleva A8 ei ole juuri nykymallia kookkaampi.

Yksi rinkulamerkin innovaatioista on hiilikuidun käyttö korirakenteessa, ja niinpä ohjaamon takaseinä ja hattuhylly on tehty tästä kevytmateriaalista. Kyseinen osa painaa vain 2,6 kiloa, eli se muodostaa ainoastaan yhden prosentin koko korikehikon massasta. Tämä osa saa kuitenkin aikaan kolmasosan korin jäykkyydestä, joten hiilikuidulla on tärkeä merkitys Audin lippulaivassa.

Lisätukevuutta saadaan alumiinista, suurlujuusteräksestä ja magnesiumista valmistetuista osista. Uusien valmistustekniikoiden ansiosta myös keskipilaria ja laseja reunustavia rakenteita on saatu ohennettua, mikä parantaa näkyvyyttä ulospäin ja helpottaa kulkua takapenkille. Uusi A8 esitellään koko komeudessaan heinäkuussa, jolloin muutkin ominaisuudet selviävät. Auton pitäisi olla varsin näyttävä ilmestys, koska se aloittaa Audin muotoilussa uuden aikakauden, ja sama tyyli siirtyy vähitellen pienempiinkin malleihin.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa