Uusi 50 euron seteli on tässä – viime vuonna Suomesta löytyi tuplasti seteliväärennyksiä

Suomen Pankki esitteli tänään uuden 50 euron setelin.

Suomen Pankki esitteli tänään uuden 50 euron setelin. (Kuva EKP)

Huomenna käyttöön otettavat setelit ovat entistä turvallisempia käyttää.

RAHA Suomen Pankki esitteli tänään uuden 50 euron setelin. Tavallisten kansalaisten käyttöön uusittu seteli otetaan kaikkialla euroalueella huomenna, mutta vanhoja seteleitä on myös käytössä vielä pitkään.

Uudessa 50 euron setelissä on otettu huomioon EU:hun vuoden 2002 jälkeen liittyneet maat, Euroopan kartalla näkyvät nyt myös Malta ja Kypros. Lisäksi sana ”euro” on painettu paitsi latinalaisin ja kreikkalaisin, myös kyrillisin aakkosin sekä Euroopan Keskuspankin lyhenteen ”EKP” eri kielellä olevia kirjoitusasuja on seteleissä kymmenen.

Seteleistä juuri 50 euron seteli on euroalueen käytetyin seteli. Setelin osuus on noin 45 prosenttia eli yli kahdeksan miljardia euroa. Uudistettujen seteleiden turvatekijöissä käytetään uusinta setelitekniikkaa, jonka ansiosta niitä on entistä vaikeampi väärentää.

Seteleistä 50 euron seteli on euroalueen käytetyin seteli.
Seteleistä 50 euron seteli on euroalueen käytetyin seteli. (Kuva EKP)

Turvatekijöistä hologrammia on kehitetty niin, että sen yläosassa on setelin molemmilta puolilta näkyvä kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, läpikuultavaan ikkunaan ilmestyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Sama kasvokuva näkyy myös uusien setelien vesileimassa. Lisäksi seteleissä on hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallistettaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen.

Suomessa liikkeessä olevasta setelistöstä löydettiin vuoden 2016 aikana yhteensä 2 171 euroseteliväärennöstä. Väärennösten määrä oli noin kaksinkertainen verrattuna vuoden 2015 tilanteeseen. Väärennösmäärän kasvun selittää pitkälti vuoden 2016 lopussa sattunut yksittäistapaus, jonka yhteydessä Helsingistä löydettiin lähes tuhat heikkolaatuista 500 euron seteliväärennöstä. Tapaus on poliisilla tutkinnassa.

Verraten muihin euromaihin väärennösmäärät ovat Suomessa edelleen pieniä, mikä johtuu muun muassa hyväkuntoisesta setelistöstä. Marraskuussa 2015 laskettiin liikkeeseen uusi 20 euron seteli, ja nyt seuraavana uusi 50 euron seteli.

– Vaikka väärennösten määrä on kasvanut, on väärennöksen saamisen todennäköisyys edelleen erittäin pieni, toteaa neuvonantaja Jussi Kangas Suomen Pankista.

Kun seteliä katsoo valoa vasten, läpikuultavaan ikkunaan ilmestyvät Europa-neidon kasvot. Sama kasvokuva näkyy myös uusien setelien vesileimassa. Lisäksi seteleissä on hohtavanvihreä numero.
Kun seteliä katsoo valoa vasten, läpikuultavaan ikkunaan ilmestyvät Europa-neidon kasvot. Lisäksi seteleissä on hohtavanvihreä numero. (Kuva EKP)

– On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota setelin turvatekijöihin seteleitä käsiteltäessä.

Vuonna 2016 Suomesta löydettiin eriarvoisista seteleistä eniten 500 euron väärennöksiä, joita oli yhteensä 1 000 kpl. Seuraavaksi eniten oli 50 euron väärennöksiä – 446 kpl – ja 20 euron väärennöksiä 342 kpl. Ilman edellä mainittua yhtä tapausta, jossa löydettiin suuri määrä 500 euron väärennöksiä, kokonaismäärä olisi lähellä edellisen vuoden lukua ja 50 euroa olisi väärennetyin seteli.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.

Kommentoi Facebookissa