Tämä upouusi kiinalaisauto on Volvo valepuvussa

Kiinalainen pääoma on tehnyt ruotsalaismerkille todella hyvää. (Kuva Geely)

Autolla aiotaan valloittaa myös Euroopan ja USA:n markkinat.

AUTOT Useimmat autoalaa seuraavat tietänevät nykyään, että ruotsalaisten ylpeys Volvo on ollut jo usean vuoden ajan kiinalaisen Geelyn omistuksessa. Kiinalainen pääoma on tehnyt ruotsalaismerkille todella hyvää, ja Volvo on kohonnut viime vuosina melkoiseen nousukiitoon. Myös Geely on hyötynyt ruotsalaisten osaamisesta esimerkiksi turvallisuusteknologian saralla.

Geely ilmoitti äskettäin lanseeraavansa aivan uuden automerkin, jonka nimeksi annettiin arvokkaalta kalskahtava Lynk & Co. Nyt tämän merkin ensimmäinen malli on julkaistu, ja kyseessä on erikoisen 01-numerosarjan tunnuksekseen saanut kompaktiluokan katumaasturi.

Autoa tullaan valmistamaan Kiinassa, mutta sitä on tarkoitus myydä suuria määriä myös Euroopan ja USA:n markkinoilla. Monet kiinalaistulokkaat ovat flopanneet pahasti vanhalla mantereella, ja kiinalaisten lopullinen läpimurto on vielä tekemättä täällä. Ehkäpä Geelyn uudella merkillä olisi aineksia siihen?

Auto on aina yhteydessä nettiin sekä pilvipalveluihin. (Kuva Geely)
Auto on aina yhteydessä nettiin sekä pilvipalveluihin. (Kuva Geely)

Ainakin perusainekset ovat kunnossa, koska auto on muotoiltu ja suunniteltu Ruotsissa. Asialla ovat tietysti olleet Volvon insinöörit, ja Lynk & Co:n uutuudessa on hyödynnetty todella tuoretta tekniikkaa. Katumaasturissa käytetään nimittäin samaa perusrakennetta kuin Volvon tulevassa XC40:ssä, jota ei ole edes vielä esitelty.

Kiinalaiset kehuvat lisäksi, että 01 on maailman edistyksellisin auto verkottumisen suhteen. Se on aina yhteydessä nettiin sekä pilvipalveluihin, ja lisäksi tulevat käyttäjät pystyvät lisäämään omia ideoitaan autoon avoimen ohjelmointisovelluksen kautta. 01:n omistajat voivat myös jakaa autonsa muiden käyttäjien kanssa ja seurata sen sijaintia älypuhelimella.

Pellin alle ei ole sentään tulossa näin edistyksellistä tekniikkaa, vaan autossa luotetaan perinteisiin polttomoottoreihin. Koneista ei ole kerrottu vielä tarkempia tietoja, mutta nekin ovat hyvin todennäköisesti Volvon voimanlähteitä. Moottorivalikoima kattaa ilmeisesti ainakin 1,5-litraisen kolmisylinterisen bensaturbon sekä kaksilitraisen turbonelosen, ja pistokehybridikin lienee tulossa myöhemmin. Voima välittyy pyörille joko kuusivaihteisen manuaalin tai seitsemänpykäläisen kaksoiskytkinautomaatin kautta.

Erikoiset takavalot ja iso logo saavat katumaasturin erottumaan massasta. (Kuva Geely)
Erikoiset takavalot ja iso logo saavat katumaasturin erottumaan massasta. (Kuva Geely)

Lynk & Co 01 on noin 4,5 metrin pituinen, ja auton muotoilu on varsin yksilöllistä. Nokassa on ehkä hieman Kia-maisia piirteitä, mutta viimeistään erikoiset takavalot ja niiden välissä oleva iso logoteksti saavat uutuuskatumaasturin erottumaan massasta. Sisustakin vaikuttaa modernilta, joten auton menestyksen ei pitäisi jäädä ainakaan muotoilusta kiinni.

Kiinalaisuutuutta pitää odotella vielä jonkin aikaa, koska se tulee myyntiin vasta vuonna 2018. 01:n jälkeen vuorossa ovat 02- ja 03-mallit, joista ei ole vielä annettu tarkempia tietoja.

Lähde Carscoops

Kommentoi Facebookissa