Väestö pakkautuu yhä enemmän kaupunkeihin – erityisesti pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle

Jos työpaikka telakalta tai autotehtaalla löytyy, niin kotikunnan imagoseikat ja palvelut eivät pidättele.

Jos työpaikka löytyy, niin kotikunnan imagoseikat ja palvelut eivät pidättele. (Kuva Fotolia)

Työn perässä on lähdetty ennenkin, työikäiset ihmiset etsiytyvät sinne missä työtä on.

KAUPUNGIT Alkuvuoden aikana tammi–elokuussa 2017 Helsingin väkiluku on kasvanut lähes 8 000 henkilöllä, Espoossa kasvua oli lähes 2 800 ja Vantaalla noin 2 500 henkilöä. Myös Tampereella kasvua oli yli 2 200 henkilöä ja Turussa lähes 1 000 henkilöä.

Vain näissä kaupungeista kuntien välinen nettomuutto on ollut reilusti positiivinen alkuvuoden aikana. Esimerkiksi Tampereen väestönkasvusta noin 80 prosenttia eli 1 777 henkilöä ja Helsingissä vajaa 70 prosenttia – 4 700 henkilöä – tuli kuntien välisestä muuttovoitosta.

– Työikäiset ihmiset luonnollisesti etsiytyvät sinne missä työtä on. Jos työpaikka telakalta tai autotehtaalla löytyy, niin kotikunnan imagoseikat ja palvelut eivät pidättele, ja hyvä niin. Työn perässä on lähdetty ennenkin eivätkä juuret saa kasvaa liian syvälle tulevaisuudessakaan, sanoo tutkija Pauli Mero Lahden kaupungin konsernipalveluista.

Oulun väkiluvun on pitänyt kasvu-uralla vain väestörakenteen nuoruus mikä näkyy syntyneiden enemmyytenä, samoin Jyväskylässä. Vanhoilla teollisuuspaikkakunnilla, kuten Lahdessa, vanheneva väestörakenne on kääntänyt kehityksen kuolleiden enemmyydeksi, ja hidastanut väestönkasvua.

Kommentoi Facebookissa