Vain joka kymmenes tyhjentää mökin arvotavaroista talveksi – näin laitat mökin talviteloille

Mökille ei kannata jättää talven ajaksi mitään arvokasta tai arvokkaan näköistä varkaita houkuttelemaan.

Mökille ei kannata jättää talven ajaksi mitään arvokasta tai arvokkaan näköistä varkaita houkuttelemaan. (Kuva Verisure)

Vapaa-ajan asuntoihin tehtiin koko viime vuonna yhteensä 963 murtoa.

TURVALLISUUS Vapaa-ajan asuntoihin tehtiin syyskuun loppuun mennessä lähes 300 murtoa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Silti vain harva varautuu viemällä mökiltä arvotavarat talven ajaksi pois, vaikka mökki jäisi talveksi tyhjilleen.

Vapaa-ajan asuntoihin tehtiin koko viime vuonna yhteensä 963 murtoa, kun tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä murtoja oli tehty jo 1 238, paljastavat Tilastokeskuksen tilastot. Silti Poliisibarometrin mukaan vain 12 prosenttia suomalaisista tyhjentää mökiltä arvotavarat talven ajaksi.

– Mökille ei kannata jättää talven ajaksi mitään arvokasta tai arvokkaan näköistä varkaita houkuttelemaan. Jos mökille on välttämätöntä jättää jotakin omaisuutta, se kannattaa merkitä tunnisteella, jotta se olisi helpompi jäljittää, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Mökkimurtojen määrä vaihtelee kuukausittain. Kesäkuukaudet ovat Tilastokeskuksen tilastojen valossa tavallisesti vilkkainta murtoaikaa, mutta murtoja tapahtuu paljon myös syys–marraskuun välisenä aikana. Talvella tehty murto tai ilkivalta saattaa paljastua mökin omistajille vasta keväällä, kun mökki otetaan taas aktiiviseen käyttöön.

– Vapaa-ajan asunnot ovat nykyään aiempaa paremmin varusteltuja, joten omaisuuden suojaaminen on yhä tärkeämpää. Aivan kuten vakituisessakin asunnossa, mökillä tapahtunut murto aiheuttaa aineellisten vahinkojen lisäksi myös turvallisuudentunteen heikkenemistä. Murtojen ja ilkivallan lisäksi ikäviä yllätyksiä voivat aiheuttaa vesivahingot ja tulipalot, Heinimo muistuttaa.

Vesivahinkoja voi ehkäistä sulkemalla veden pääsulku, tyhjentämällä putket ja laitteet vedestä ja puhdistamalla vesikourut ja rännit. Mökin piippu kannattaa suojata, sillä hormiin kertyvät roskat aiheuttavat palovaaran.

Näin laitat mökin talviteloille

Vie mökiltä kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen talven ajaksi pois. Laita mahdollisuuksien mukaan mökkiin jätettävät tavarat pois näkyviltä ja merkitse ne tunnisteella.

Jätä verhot auki. Näin varkaat näkevät jo ulkoa, ettei mökissä ole mitään varastettavaa.

Lukitse kaikki ovet ja ikkunat. Jos mökin lukot ovat kovin vanhat tai avaimien sijainnista on epäselvyyttä, lukot kannattaa uusia tai sarjoittaa uudelleen.

Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, voit hankkia hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat ehkäisevät murtoja jo ennalta.

Jos jätät mökkiin peruslämmön, säädä lämpötila 5–15 asteeseen ja pyri pitämään mökin suhteellinen kosteus alle 80 prosentissa. Erilaisten mittareiden ja mobiilisovellusten avulla mökin lämpötilaa ja kosteutta voi valvoa myös etänä ja lämpötilaa tarvittaessa säätää.

Suojaa hormi laittamalla piipun päälle suoja. Sen ansiosta hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä vaurioittamaan hormia ja aiheuttamaan tulipaloriskiä. Varmista kuitenkin, että ilma pääsee kulkemaan hormin kautta.

Sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.

Lähteet Poliisi, Tilastokeskus, Verisure Oy

Kommentoi Facebookissa