Valelääkärille viisi vuotta vankeutta – korvauksia yli miljoona euroa

Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon tuomio nousi hovioikeudessa viiteen vuoteen, kun käräjäoikeuden tuomio oli neljä ja puoli vuotta.

Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon tuomio nousi hovioikeudessa viiteen vuoteen, kun käräjäoikeuden tuomio oli neljä ja puoli vuotta. (Kuva AOP)

Helsingin hovioikeus antoi tuomion valelääkäri Esa Laihon oikeudenkäynnissä.

RIKOS Suurta julkisuutta herättänyt valelääkärioikeudenkäynti on saanut päätöksensä Helsingin hovioikeudessa. Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon tuomio nousi hovioikeudessa viiteen vuoteen, kun käräjäoikeuden tuomio oli neljä ja puoli vuotta. Syyttäjä oli vaatinut Laiholle lähes 15 vuoden tuomiota.

Syyttäjät vaativat hovioikeudessa rangaistusta kahdesta taposta, mutta oikeus katsoi käräjäoikeuden lailla, että Laihon toiminnasta ei olisi aiheutunut potilaille kuolemaa, vakavaa sairautta tai hengenvaarallista tilaa. Laiho puolestaan vaati käräjäoikeuden tuomion korjaamista, rikosten hylkäämistä tai tuomion alentamista.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion suurelta osin voimassa, mutta hylkäsi yhden käräjäoikeudessa syyksi katsotuista pahoinpitelyistä sekä kumosi liiketoimintakiellon. Hovioikeuden tuomion mukaan Esa Laiho syyllistyi muun muassa kahdeksaan törkeään petokseen, törkeään väärennykseen, kahteen rekisterimerkintärikokseen sekä luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Vapaalta vastannut Laiho määrättiin heti vangittavaksi. Hovioikeus määräsi käräjäoikeuden tavoin Laihon maksamaan suuret vahingonkorvaukset, hänen katsottiin aiheuttaneen toiminnallaan yli miljoonan euron vahingot.

Esa Laiho toimi lääkärinä ilman siihen oikeuttavaa tutkintoa vuosina 2001–2011. Hän itse myönsi syyllistyneensä ainoastaan luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Kommentoi Facebookissa