PUUTARHA Luonnonvarakeskuksen Luken paikallisomenoita kartoittavassa hankkeessa on löydetty pitkään etsintälistalla ollut ’Mannerheimin Omena’. Vanha omenapuu löytyi Asikkalan Kalkkisten kylästä syksyllä 2016.
– Noin sadan paikallisomenalajikkeen etsintälistalla ollut Mannerheimin Omena löydettiin kotiseutuaktiivien avulla. Omistajien mukaan omenapuu on istutettu viimeistään 1940-luvun lopulla, ja heidän kuvauksensa hedelmästä vastaa Puutarha-lehden vuosien 1921 ja 1931 kuvauksia, iloitsee tutkija Maarit Heinonen Lukesta.
Asikkalan Kalkkisissa vanhassa yksityispihassa kasvavasta ’Mannerheimin Omena’ -puusta on otettu jaloversoja lajikkeen säilyttämiseksi. Lajike sijoitetaan kansalliseen geenivaraomenapuiden kokoelmaan, Louhisaaren hedelmätarhaan, Fruticetumin hedelmälajipuistoon Lohjalle ja myös Asikkalaan.
– Mannerheimin Omena on valittu pitkäaikaissäilytykseen geenivaraomenapuiden kokoelmaan erityisesti sen kulttuurihistoriallisen arvonsa vuoksi, kertoo Luken tutkija Jaana Laamanen. Laamanen toimii kansallisen kasvigeenivaraohjelman hedelmä- ja marjakasvien työryhmän puheenjohtajana.
Mannerheimin Omena on nimetty Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) mukaan. Loppukesällä 1921 Mannerheim mieltyi kalastusmatkalla Asikkalassa maistamaansa isoon keltakuoriseen omenaan. Saman vuoden syksynä häneltä kysyttiin, voisiko Asikkalassa syntyneen omenalajikkeen nimetä Mannerheimin Omenaksi.
– Maailmaa paljon kiertäneen ja monissa maissa asuneen marsalkka Mannerheimin elämään liittyy Suomessa kaksi kartanoa, joissa hänellä oli kosketusta myös puutarhoihin. Toinen on lapsuuden koti Louhisaaren kartano Maskussa ja toinen viimeisten elinvuosien Suomen koti Kirkniemen kartano Lohjalla, Heinonen kertoo.
Puun omistajat ovat lahjoittaneet jaloversoja myös Mannerheimin syntymäkartanoon kunnostettavaan hedelmätarhaan.
− Kolminkertaisen juhlavuoden − Marsalkka Mannerheim 150, Suomi 100 ja Kansallismuseon Louhisaari 50 − kunniaksi kootaan Mannerheimien sukuun liittyviä vanhoja omenalajikkeita Louhisaaren kartanolinnan puutarhaan vuosina 2017–2018. Vanhoja omenalajikkeita tulee kaikkiaan yli 30 ja päärynälajikkeita kolme, kuvailee intendentti Jouni Marjamäki Kansallismuseosta.
Kommentoi Facebookissa