Valepoliisit huijasivat vanhuksilta yli 800 000 euroa – poliisi ja pankki saivat puolet palautettua

Tekotapaan kuuluu, että kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille.

Tekotapaan kuuluu, kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. (Kuva Fotolia)

Laaja valepoliisirikoskokonaisuus syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon Kuopiossa.

VALEPOLIISIT Poliisilla on ollut tutkittavana yli 120 rikosta sisältävä rikoskokonaisuus, jossa on selvitetty tekijäkeskeisesti vuosien 2017 ja 2018 aikana tehtyjä niin sanottuja valepoliisirikoksia ja muita petosrikoksia.

Rikokset on kohdistettu iäkkäisiin henkilöihin ja rikoksilla on tavoiteltu huomattavan suurta taloudellista hyötyä. Rikokset on tehty suunnitelmallisesti ja ottaen huomioon rikoskokonaisuuden laajuus, rikokset ovat olleet varsin ammattimaisesti toteutettuja.

Itä-Suomen poliisilaitoksella tutkittavana olleessa rikoskokonaisuudessa rikoshyöty on ollut yli 800 000 euroa, josta asianomistajille on poliisin ja pankin toimenpitein saatu palautettua noin 430 000 euroa. Rikoksentekijöille päätynyt rikoshyöty on ollut noin 370 000 euroa.

Juttusarjan esitutkintapöytäkirjat on nyt siirretty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon Kuopioon. Rikoskokonaisuuden esitutkinnassa on tehty yhteistyötä eri poliisilaitosten ja KRP:n kanssa sekä kansainvälistä yhteistyötä Ruotsin syyttäjälaitoksen ja poliisin kanssa.

Poliisi haluaa muistuttaa, etteivät poliisin, sosiaalitoimen, vakuutusyhtiöiden tai pankkien edustajat koskaan kysy kansalaisten pankkitilien käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Pankkien sähköisten palvelujen järjestelmät ovat turvallisia. Pankkitilien käyttäjätunnuksia ja salasanoja on säilytettävä huolellisesti eikä niitä tule antaa sivullisten tietoon.

Lue myös: Valepoliisijutun epäillyt päätekijät otettiin kiinni – toinen Ruotsista ja toinen Ruotsin-laivalta

Kommentoi Facebookissa