AUTOT Audi esitteli viimesyksyisessä Frankfurtin autonäyttelyssä Aicon-nimisen sähköautokonseptin, joka näytti kuin avaruudesta pudonneelta tutkielman vieressä seisseiden tuotantomallien rinnalla. Aiconista puuttuivat esimerkiksi perinteiset ajovalot, ja ratti sekä polkimetkin oli korvattu autonomisen ajamisen teknologialla. Tutkielma vaikutti kaikkea muuta kuin tuotantovalmiilta, mutta Audilla on silti suuria suunnitelmia sen varalle.
Rinkulamerkki kertoi nimittäin, että Aiconia käytetään autonomisten autojen testilaivueessa jo kolmen vuoden päästä. Audin ylin pomo Rupert Stadler paljasti tämän uuden Q8:n lanseeraustilaisuudessa, jossa hän viittasi Audin tulevaan strategiaan. Sen mukaan autonominen ajaminen kuuluu osana uuteen premium-käsitteeseen, ja niinpä ingolstadtilaiset esittelevät ensimmäisen autonomisen ajamisen ohjelmansa jo vuonna 2021.
Itsenäisen ajamisen teknologiaa on asennettu jo nykyiseen A8:aan sen verran paljon, että auto kykenisi osittain autonomiseen ajamiseen lainsäädännön sen salliessa. Tähän pisteeseen pitäisi päästä viimeistään ensi vuonna, mutta kyse ei ole vielä täysin automatisoidusta menosta. Kuskin täytyy ottaa vielä ohjat tarvittaessa käsiinsä, mutta Aiconissa mennään astetta pidemmälle. Sen tuotantoversion pitäisi nimittäin yltää autonomisen ajamisen viitostasolle, mikä tarkoittaa täysin itsenäistä menoa.

Tästä huolimatta testilaivueessa käytettäviin Aiconeihin asennetaan todennäköisesti vielä ohjauspyörä ja polkimet, koska itsenäisen ajamisen tekniikka ei ole pomminvarmaa. Lisäksi kolmen vuoden päästä eri maiden tieliikennelainsäädäntö on vielä siinä vaiheessa, että täysin autonominen ajaminen ei ole edes sallittua. Itsenäisesti kulkevat Aiconit halutaan kuitenkin saada testikäyttöön jo vuonna 2021, koska Audin sloganinaan käyttämä ”Teknistä etumatkaa” viettää silloin 50-vuotisjuhlaansa.
Testikäytössä hyödynnettävät Aiconit tehdään todennäköisesti VW-konsernin upouuden MEB-perusrakenteen varaan, joka kehitetään pelkästään täyssähköautoja varten. Niistä monet ovat varsin kompakteja, mutta Aicon kurkottaa mitoillaan jo luksusluokkaan. Viimesyksyisen konseptin pituus oli nimittäin lähes 5,5 metriä, ja akselivälilläkin oli mittaa melkein 3,5 metriä. Sisätilojen pitäisi olla siis vähintään ruhtinaallista tasoa, kun autoa ei enää tarvitse suunnitella tilaa vievän polttomoottorin ehdoilla.
Aiconin konseptiversiota vauhditti peräti neljä sähkömoottoria, eli yksi joka pyörällä. Kokonaistehoksi kerrottiin 354 hevosvoimaa ja maksimiväännöksi 550 newtonmetriä. Koska suurin osa jarrutuksista on tarkoitus hoitaa energian talteenoton avulla, jarrulevyt on voitu asentaa kauemmas vanteista ja lähemmäs auton keskilinjaa. Tämä vähentää jousittamatonta massaa ja parantaa näin mukavuutta. Lisäksi vanteista pystytään muotoilemaan aerodynaamisemmat, kun jarrujen jäähdytystä ei tarvitse ottaa huomioon nykyisten tuotantoautojen tavoin.
Sähkötekniikan pitäisi myös mahdollistaa vain 8,5 metrin kääntösäde, mikä on vähemmän kuin nykyisissä miniautoissa. Konseptissa perinteiset ajovalot oli korvattu muun muassa tien heijastustekniikalla, ja pimeässä autolta kotiin kävelevän matkustajan yläpuolelle lennätettiin valoa hohtava drone. Nähtäväksi jää, kuinka paljon tästä tekniikasta pystytään soveltamaan Aiconin tuotantomallissa.
On joka tapauksessa virkistävää nähdä, että lähes ylifuturistisen oloinen Aicon ei jäänyt pelkäksi yksittäisen autonäyttelyn päiväperhoksi, vaan se viitoittaa tietä Audin autonomiseen ja sähköiseen tulevaisuuteen.
- Lähde Autoexpress
Kommentoi Facebookissa