Audin upouusi sähköauto nähtiin jo Genevessä – varsinainen esittely tapahtuu kuitenkin vasta myöhemmin

E-Tronin perusmuodot ovat tuttuja jo reilun kahden vuoden takaisesta konseptista.

E-Tronin perusmuodot ovat tuttuja jo reilun kahden vuoden takaisesta konseptista. (Kuva Audi)

Asiakkaita ei haluta karkottaa monen muun sähköauton tapaan ylifuturistisella muotoilulla.

AUTOT Audi esitteli syksyllä 2015 Frankfurtin autonäyttelyssä täyssähköisen crossoverin konseptin, joka muuttui vain muutamassa päivässä ajankohtaisemmaksi kuin kukaan olisi uskonut. VW-konsernin päästöskandaali tuli nimittäin julkisuuteen pian näyttelyn avauduttua, ja e-tron quattroksi nimetystä tutkielmasta tuli lähes yhdessä yössä puhtaamman tulevaisuuden airut.

Konseptiauto antoi esimakua Q5:n ja Q7:n väliin sijoittuvasta sähkö-SUV:sta, jonka muodoissa oli myös lievää coupé-henkeä Audin perinteisempiin katumaastureihin verrattuna. Tuotantoversion kehitystyö on edennyt sittemmin jo pitkälle, ja auto olisi käytännössä esittelyvalmis. Rinkulamerkki toikin uutuutensa Geneveen, mutta itse näyttelyssä se nähtiin vain lyhyesti uuden A6:n lanseerauksen yhteydessä.

Kirjavalla teipillä vielä kevyesti naamioitu sähkö-crossover ajettiin tämän jälkeen pois estradilta, mutta sen pääsi bongaamaan vielä Geneven liikenteessä. Prototyypeillä ajettiin nimittäin näyttelyn lehdistöpäivien aikana pitkin Geneven keskustaa, jotta mahdollisimman moni paikallinen pääsi bongaamaan Audin kuuman uutuuden normaalin liikenteen seassa. Tämän jälkeen 250 prototyypin testiohjelma yleisessä liikenteessä jatkuu vielä loppukesään asti, kunnes auto paljastetaan koko komeudessaan Brysselissä 30.8.

E-tron on sähkömoottorien yhteispelin ansiosta nelivetoinen.
E-tron on sähkömoottorien yhteispelin ansiosta nelivetoinen. (Kuva Audi)

Tuotantoauto on nimetty lyhyesti ja ytimekkäästi E-Troniksi, ja sen perusmuodot ovat tuttuja jo reilun kahden vuoden takaisesta konseptista. Nokkaa dominoiva kahdeksankulmainen maski on pääosin katettu, koska sillä ei ole varsinaista jäähdytystarvetta sähkötekniikan vuoksi. Etuvalojen terävästi leikatut alakulmat kätkevät sisäänsä osan auton päiväajovaloledeistä, ja takavalot on yhdistetty toisiinsa kapean nauhan avulla. Kattolinja on hiukan viistompi kuin Audin muissa katumaastureissa, mutta E-Tronin muotoilu on kaiken kaikkiaan varsin konservatiivista.

Kyseessä on tietoinen valinta, koska asiakkaita ei haluta karkottaa monen muun sähköauton tapaan ylifuturistisella muotoilulla. Audi seuraa tässä suhteessa Teslan esimerkkiä, ja Kalifornian sähköautopioneerin Model X -crossover kuuluukin E-Tronin tärkeimpiin kilpailijoihin. Audin uutuus on kylläkin vain viisipaikkainen, kun Teslaan saa tarvittaessa sopimaan jopa seitsemän matkustajaa. E-Tronin sisätiloja viidelle hengelle mainostetaan jo nyt reiluiksi, mutta suurin osa teknisistä yksityiskohdista on vielä hämärän peitossa.

Se on kuitenkin suostuttu kertomaan, että auto on sähkömoottorien yhteispelin ansiosta nelivetoinen Audin parhaiden perinteiden mukaisesti. Sähköistä jokapyörävetoa kutsutaan e-quattroksi, ja auton toimintamatkan pitäisi olla riittävää tasoa. Akut saa täyteen 150 kW:n pikalatauspisteillä, joiden luvataan antavan puolessa tunnissa riittävästi virtaa pidemmänkin matkan seuraavalle osuudelle.

Jos tekniikka seuraa konseptin viitoittamaa tietä, E-Tronia vauhdittaa peräti kolme sähkömoottoria. Tutkielmassa niistä irtosi 430 hevosvoiman yhteisteho, ja lyhyeksi ajaksi käyttöön luvattiin jopa 500 heppaa. Näillä voimavaroilla kiihtyvyydeksi nollasta sataan kerrottiin 4,6 sekuntia, ja toimintasäteeksi ilmoitettiin noin 500 kilometriä. Viimeistään loppukesästä saamme tietää, kuinka numeroarvot ovat kehittyneet matkalla tuotantoautoksi.

Kommentoi Facebookissa