Vielä ehtii madekeitolle – se poikkeaa merkittävästi kaikista muista kalakeitoista

Made on kylmien vesien salaperäinen kala, sukunsa ainoa.

Made on kylmien vesien salaperäinen kala, sukunsa ainoa. (Kuva Fotolia)

On yhdestoista hetki pohtia tänä talvena miksi ja miten, tuumii Kotigokki.

RUOKA Lähestyn madekeittoa käytännöllisesti. Perinteisesti siihen käytetään varsin vähäisiä raaka-aineita, ainoa juureskin on peruna.

Rohkeutta on lisätä porkkanaa, uhkarohkeutta palsternakka, joten toimin niin. Ja koska en tiennyt, mikä testiryhmään uppoaa (2 aikuista, 2 alle kouluikäistä lasta), päätin lisätä porkkanan ja palsternakan raasteena. Porkkanan aivan hienona, palsternakan vähän karkeampana.

Perusteena oli, että porkkanasta saadaan väriä ja raasteena myös lyhyestä keittoajasta huolimatta kummankin maku tulee kunnolla liemeen mukaan.

Tillin jätin pois, koska ei aina ja kaikkien kalaruokien tarvitse maistua tilliltä.

Klassisesti tällaiseen keittoon laitetaan kermamaitoa, nykyään se tarkoittaa ruokakermaa.

Pyydä made nyljettynä, jos olet kalatiskillä. Jos nyljet kalan itse, ohje löytyy tästä linkistä.

No niin, eiköhän höpötys nyt riitä ja lähdetään hellan ääreen.

Hurjan näköinen, hyvän makuinen. Sellainen se made on.
Hurjan näköinen, hyvän makuinen. Sellainen se made on. (Kuva Timo Ernamo)

Tarpeet

1–1 1/2 kg made

mateen maksa (pyydä mukaan, jos kauppias nylkee kalan)

6 keskikokoista yleisperunaa

2 porkkanaa

palsternakka

sipuli

1 l vettä

3,3 dl purkki ruokakermaa

15–20 maustepippuria

2 laakerinlehteä

sormisuolaa (tai 1–2 tl merisuolaa)

(suolatonta voita, tilliä)

Yksinkertaiset ja edulliset ovat nämä eväät.
Yksinkertaiset ja edulliset ovat nämä eväät. (Kuva Timo Ernamo)

Tee

Kuori ja paloittele sipuli neljään osaan.

Pilko nyljetty made noin 5 cm pitkiksi paloiksi, ota pää keikalle mukaan.

Kiehauta vesi ja laita kalanpalat kiehuvaan veteen. Poista vaahtoa lusikalla ja kun sitä ei enää synny, lisää sipuli, maustepippurit ja laakerinlehdet keitokseen ja anna sen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

Niskan tietämistä made on hankala pilkkoa, mutta asiaa auttaa, jos käsin naksauttaa selkäruodon aina poikki ja leikkaa vasta sitten.
Niskan tietämistä made on hankala pilkkoa, mutta asiaa auttaa, jos käsin naksauttaa selkäruodon aina poikki ja leikkaa vasta sitten. (Kuva Timo Ernamo)

Sillä aikaa, kun keitto kiehuu, voit kuoria juurekset, pilkkoa perunat ja raastaa porkkanat ja palsternakan.

Kun kala on keitetty, kaada liemi siivilän läpi väliaikaiseen astiaan ja jätä kalanpalat jäähtymään siivilään.

Putsaa kattila, kyllä siinä pientä vaahtojäämää on.

Ja sitten perunat ja liemi kattilaan, kuumennetaan ja annetaan kiehua noin 10 minuuttia. Tässä vaiheessa lisätään ruokakerma, mateen maksa sekä porkkana- ja palsternakkaraaste keitokseen.

Perkaa kypsä made heti kun se ei polttele näppejä ja lisää kalanpalat keittoon.

Lisää varovasti suolaa, maistele ja säädä kohdalleen.

Viimeistellessä voit myös sulattaa voita keiton sekaan.

Ehdottaisin, että laitat mahdollisen tillisilpun erilliseen astiaan, mistä jokainen ruokailija voi lisä sitä annokseensa.

Maksa on maukasta, mutta ei sitä ole pakko syödä. Makua se kuitenkin keitokseen antaa.

Kaiken vaivan arvoinen soppa on valmis nautittavaksi.
Kaiken vaivan arvoinen soppa on valmis nautittavaksi. (Kuva Timo Ernamo)

Meillä oli viininä testissä eteläafrikkalainen valkoviini Welmoed Gewürztraminer 2017 (13,30/plo), joka oli oikein miellyttävä tuttavuus täyteläisen keiton kera. Ei kannata tarjota jääkylmänä.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa