Välipäivien niksit seuraavan joulun pelastamiseksi

Joulubudjetissa pysyminen on tarkan euron hommaa. (Kuva Fotolia)

Joulubudjetissa pysyminen on tarkan euron hommaa. (Kuva Fotolia)

Tapaninpäivä osuu tänä vuonna mukavasti maanantaille. Vaikka onkin täysin luvallista jäädä sohvanpohjalle soutamaan, niin uudenvuodenlupaus ja vaurastumisen valat odottavat jo seuraavalla sivulla.

KOLUMNI Viimeistelet juuri Fazerin Wienernougat -konvehtirasiaa ja katselet torilta ostamaasi tuuheaa joulukuusta. Keräilet Stockmannilta viime viikolla hakemiasi lahjapaperin palasia. Nähdessäsi suklaan ja sukkien tähdittämän lahja-arsenaalin mietit: “Siinä se nyt taas oli. Taskut tyhjinä kolehtia keräämään ensi vuoteen…”

Joulu on miinusmerkkien juhlaa, jossa lahjaostokset ja maailmanlopun ruokavarannot viedään väkisin maaliin. Vaikka kuinka oltaisiin porukalla sovittu että tänä vuonna ei lahjoja osteta, niin kummasti on pukki tuonut sille ja sille nyt aivan liikaa paketteja.

Tämän vuoden joulubudjetti on Nordean mukaan keskimäärin 517 euroa. Tällaisen summan saaminen kasaan marras-joulukuun taitteessa meneekin jo kilpaurheilun puolelle. Saman kun voisi hoitaa esimerkiksi siirtämällä joka kuukausi sivuun reilun 40 euroa.

Kuinka se sitten onnistuu? Vaikka Tapaninpäivä tunnetaankin hevosmiesten päivänä, niin rahapelit eivät valtaosalla tuota haluttua lopputulosta edes tänään. Tämän sortin pikavoitot kannattaakin jättää ammattilaisille.

Hedelmäpelejäkin suositellaan harrastamaan vain kaupan vihanneshyllyjä verratessa.

Moni on pohtinut kertaalleen sijoittamisen aloittamista ja mikäs onkaan sen parempi tekosyy kuin uudenvuodenlupaus. Nyt kun esimerkiksi jenkkiosakkeet ovat korkeimmillaan sitten 2000-luvun kultavuoden, niin voi olla hyvä lähteä liikenteeseen ihan pankkitilistä. Kun palkka tulee, siirrä siitä osa erilliselle tilille ennen laskujen ja asumisten maksua. Nimenomaan ennen.

Tähän käy nuoremmilla hyvin myös on-off-muodikkaat ASP-tilit. Näin harjoitetaan sitä ajatusmaailmaa ja voidaan sanoa että aloitettu on. Ja sitäs paitsi, ASP on tällä hetkellä todella järkevä vaihtoehto.

Seuraavaksi ota käteesi puhelin ja kilpailuta sähköt, liittymät, vakuutukset. Riippuen puhelun hinnasta ja ostajan taidoista, saat varmasti kilpailukykyisemmät hinnat. Soita siis itse puhelinmyyjälle, sillä ne tykkää.

Viimeisimpänä steppinä kaiva pöytälaatikostasi ruutupaperia, ja listaa siihen asioita ja saavutuksia, joiden perusteella voit pyytää pomoltasi parempaa palkkaa. Jos et keksi yhtäkään, on kohtalosi pienemmälle palkkanauhalle ehkä ihan ansaittu.

Näillä varmoilla villasukin astutuilla askeleilla voi lähteä kokeilemaan vesirajaa. Tai vaihtoehtoisesti kääntää kylkeä ja katsoa sitten syksymmällä.

Kumpikin käy, mutta jälkimmäinen sopii. Suklaata naamariin ja kohti parempaa vuotta!

Kommentoi Facebookissa