Valokuvataiteen ensimmäinen tyylisuunta oli vähällä painua unholaan – nyt kokoelmien aarteet esitellään yleisölle

Oiva Kallion (1884–1964) erikoisalaa olivat bromiöljymenetelmällä toteutetut hiljaiset ja hienostuneet maisemakuvat. (Kuva Suomen valokuvataiteen museon kokoelma)

Kaihoisan kauniille estetiikalle oli tunnusomaista romanttinen pehmeäpiirtoisuus tai utuisuus.

NÄYTTELY Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytiloissa Helsingissä avautuu tammikuun lopussa historiallinen näyttely Piktorialismi – valokuvataiteen synty.

Yleisön nähtäväksi tuodaan sadan vuoden takaisia uniikkeja valokuvateoksia: ennenäkemättömiä helmiä suomalaisen valokuvataiteen varhaisvaiheista. Kyseessä on suurin koskaan nähty näyttely suomalaisesta piktorialismista.

Näyttely tuo esiin lähes unohdetun valokuvataiteen ensimmäisen, kansainvälisen tyylisuunnan, joka inspiroi valokuvaajia myös Suomessa. Piktorialismin kaihoisan kauniille estetiikalle oli tunnusomaista romanttinen pehmeäpiirtoisuus tai utuisuus, jolla valokuvaajat korostivat maisema- ja muotokuvien maalauksellista vaikutelmaa. Tyylisuunta rantautui Keski-Euroopasta ja Ruotsista Suomeen 1890-luvun lopussa ja saavutti huippunsa 1920-luvulla.

Piktorialistien toiminnan tavoite oli valokuvauksen hyväksyminen taiteellisena itseilmaisuna. Tähän pyrittiin haastamalla käsitystä, jonka mukaan valokuvaus oli vain mekaanista luonnon kopioimista – todellisuuden peili. Yksilöllisyys ja luovuus kukoistivat erityisesti valokuvan vedostusvaiheessa, jossa suosittiin erilaisia kuvan muokkaamisen menetelmiä.

Nuoren Daniel Nyblinin (1856–1923) omakuva on varhaisinta Suomessa kuvattua piktorialismia. (Kuva Suomen valokuvataiteen museon kokoelma)

1920-luvun jälkeen piktorialismiin alettiin suhtautua myös kriittisesti. Uudistusmieliset valokuvaajat kokivat, että piktorialistit olivat hylänneet valokuvauksen omat vahvuudet ja tyytyneet maalaustaiteen kopioimiseen. Piktorialistien käyttämistä hienostuneista vedostusmenetelmistä luovuttiin, kun kuvien käsin muokkaamisesta tuli modernismin myötä ylenkatsottua.

Piktorialismi – valokuvataiteen synty on laajamittainen näyttely suomalaisesta piktorialismista, jonka kuva-aarteet kuuluvat pääosin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin. Näyttely perustuu museon monivuotiseen tutkimushankkeeseen, ja sen yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu, kattavaan tutkimukseen pohjaava artikkelikokoelma.

  • Piktorialismi – valokuvataiteen synty 28.1.–24.4.2022

Lue myös: Sibelius-Akatemia sai miljoonan dollarin lahjoituksen – taustalla suomensukuinen amerikkalaisnainen

Kommentoi Facebookissa