Valta vaihtuu Saksassa – sosiaalidemokraatit nousivat suurimmaksi puolueeksi

SPD:n puheenjohtaja Olaf Scholz on ammatiltaan asianajaja.

SPD:n puheenjohtaja Olaf Scholz on ammatiltaan asianajaja. (Kuva SPD)

Neuvotteluista odotetaan hankalia, mutta Olaf Scholz on vahvin vaihtoehto Angela Merkelin seuraajaksi liittokanslerina.

SAKSA Saksassa pidetyt parlamenttivaalit ovat olleet kansainvälisesti poikkeuksellisen mielenkiinnon kohteena. Vaaleissa haettiin uutta liittokansleria vuodesta 2005 tehtävässä toimineen Angela Merkelin väistyessä.

Ennakkokyselyiden mukaisesti valta on maassa vaihtumassa, sillä ääntenlaskennan valmistuttua sosiaalidemokraatit SPD olivat saaneet 25,7 prosenttia äänistä, kristillisdemokraatit eli CDU ja CSU 24,1 prosenttia.

Vaa´ankieliksi ovat hallitusneuvotteluissa nousemassa vihreät 14,8 prosentin ja liberaalipuolue FDP 11,5 prosentin kannatuksilla. Oikeistopuolue AfD:n kannatus on 10,3 prosenttia, vasemmistopuolue Linke on putoamassa liittopäiviltä. Puolue on saamassa 4,9 prosenttia äänistä, kun äänikynnyksenä liittopäiville vaaditaan viiden prosentin kannatus.

Sosiaalidemokraattien ehdokas liittokansleriksi on Olaf Scholz, joka on toiminut Saksan varaliittokanslerina ja valtiovarainministerinä. Kristillisdemokraattien ehdokas Armin Laschet on toiminut Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerinä.

Vaalitappio oli kristillisdemokraateille suuri ja kannatus historiallisen alhainen. Hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita, sekä sosiaalidemokraatit että kristillisdemokraatit ovat houkutelleet vihreitä sekä liberaaleja mukaan koalitioonsa. Vaalien äänestysprosentti oli 76,6.

Lue myös: Sauli Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa – presidentti nosti esille Helsingin hengen

Kommentoi Facebookissa