Valtakunnansovittelija pyysi – työministeri siirsi kaupan logistiikan lakkoja

Suomessa myytävistä elintarvikkeista noin 80 prosenttia on Suomessa valmistettua, joten ruokaa riittää, vaikka tuonnissa olisi häiriöitä. (Kuvituskuva Fotolia)

Palvelualojen ammattiliitto on tyrmistynyt maanantaiksi ilmoitettujen varastojen lakkojen siirtämisestä

TYÖTAISTELU Työministeri Tuula Haatainen siirsi kaupan logistiikan ensimmäisen lakkoaallon valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran esityksestä. Ajalle 6.–9. helmikuuta ilmoitetut varastojen lakot siirtyvät kahdella viikolla eteenpäin. Syynä lakkojen siirrolle on huoltovarmuuden ja heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten ruokahuollon turvaaminen.

Tuoreessa päätöksessä todetaan, että kaupan logistiikan lakot olisivat kohdentuneet yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaneet yleistä etua. Siirtopäätöksen merkittävänä perusteena on heikoimmassa asemassa olevien ruokahuollon turvaaminen, sillä lakkoaalto olisi aiheuttanut merkittäviä häiriöitä lakisääteisille ruokapalveluille ja haastanut huoltovarmuuden.

Foodservice-sektorin osana toimivat ruokapalvelut ovat yhteiskunnallisesti ja huoltovarmuuden näkökulmasta merkityksellisiä. Tukkukauppojen toimitusten varassa on lakisääteisiä ruokapalveluita, joiden toimintaa lakot haittaisivat merkittävästi.

– Ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita toimittaviin foodservice-tukkukauppoihin kohdistuvilla lakoilla voisi olla vaikutuksia esimerkiksi sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien toimintaan, varautumisen asiantuntija Lauri Kulonen Kaupan liitosta toteaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on tyrmistynyt ja yllättynyt varastojen maanantaiksi ilmoitettujen lakkojen siirtämisestä.

– Kyse on työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittamisesta, johon on lähdetty hatarin perustein. Päätös siirtämisestä tuli täytenä yllätyksenä.

Kuluttajien saatavilla on ruokaa riittävästi myös mahdollisen lakon aikana. Suomessa on yhteensä 2800 päivittäistavarakaupan myymälää, ja lakkovaroitus on annettu lähinnä hypermarketteja koskien.

– Suomessa myytävistä elintarvikkeista noin 80 prosenttia on Suomessa valmistettua, joten ruokaa riittää myös, vaikka tuonnissa olisi häiriöitä. Kuluttajalle tilanne voisi näkyä mahdollisesti yksittäisten tuoteryhmien ja brändien osalta tuotepuutteita, lähinnä hedelmä- ja vihannestuotteiden osalta, Kulonen sanoo.

Työministerin päätöksellä siirtyvät lakot alkaisivat siirtopäätöksen mukaan 20. helmikuuta klo 5. Lakkojen siirtopäätös koskee vain ensimmäistä lakkoaaltoa, eli ajalle 6.–9. helmikuuta sijoittuvien logistiikan lakkoja. Helmikuun 9. päivänä alkavat myymälöiden ensimmäiset lakot sekä viikolle 7 sijoittuva logistiikan ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaavat edelleen toteutua.

PAM:n hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan muuttunutta tilannetta.

Lue myös: Kaupan alalle entistä laajempi lakkovaroitus – uudet massiiviset lakot tulossa myymälöihin

Kommentoi Facebookissa