Kaupan alalle entistä laajempi lakkovaroitus – uudet massiiviset lakot tulossa myymälöihin

Kaupan alan työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona. (Kuvituskuva Fotolia)

Uusimman myymälöitä koskevan lakkovaroituksen piirissä on 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää.

TYÖTAISTELU Palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut lisää työtaistelutoimenpiteitä kaupan alalle. TES-neuvottelut ovat edelleen kesken. Ylityö-, vuoronvaihto- ja siirtokielto astui voimaan keskiviikkona ja koskee koko kaupan alaa, sekä varastoja että myymälöitä.

Uusimman lakkovaroituksen mukaan myymälöiden toinen lakkoaalto alkaisi 16. helmikuuta klo 5.00 ja päättyisi 18. helmikuuta klo 5.00. Myymälöiden toinen lakkoaalto sijoittuu heti varastojen toisen lakkoaallon jälkeiseen aikaan.

Uusimman myymälöitä koskevan lakkovaroituksen piirissä on 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää. Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat, Lidl Suomi Ky:n ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät, 42 Tokmannin ja 14 Kokkolan Halpa-Hallin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

PAM:n hallitus kertoo päättäneensä uusista lakoista, jotta työnantajien halu sopia palkoista ja työehdoista kasvaisi. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että työtaisteluilla halutaan painostaa kaupan alan työnantajien lisäksi myös laajemmin työnantajia ymmärtämään, että koko palkansaajaliike hakee nyt reiluja palkankorotuksia.

– Haluamme lakoilla vauhdittaa kaupan alan työnantajia hyväksymään reilut palkankorotukset, jotka työntekijät ovat ansainneet. Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala pitää PAM:n toimintaa edesvastuuttomana.

– Kaiken lisäksi massiiviset, peräjälkeen sijoittuvat lakot lisäävät huomattavasti kauppojen hävikkiä. Myös kaupan työllisyystilanne on kääntynyt laskuun ja monet kaupat ovat käynnistäneet muutosneuvotteluita. Suomi on taantumassa ja tilanne on monille kaupoille jo valmiiksi vaikea, Lavikkala kuvailee.

Kaupan alan työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Lue myös: Kova käänne kaupan TES-neuvotteluissa − ammattiliitto ilmoitti laajoista lakoista

Kommentoi Facebookissa