Valtakunnansyyttäjä tutki kansanedustajan Facebook-viestit –”Ei syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan”

Yhden viestin osalta Hussein Al-Taee on kuitenkin todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Yhden viestin osalta Hussein Al-Taee on kuitenkin todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. (Kuva AOP)

Valtakunnansyyttäjän mukaan rangaistusta olisi yhden viestin osalta pidettävä kohtuuttomana.

RIKOSEPÄILY Kansanedustaja Hussein Al-Taeen on epäilty syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä 11.2.2011–13.10.2016.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on jättänyt Al-Taeen syyttämättä epäillystä kiihottamisrikoksesta eri perustein. Osassa viestejä kyse ei hänen mukaansa ole kiihottamisrikoksesta, koska ne eivät kohdistu rangaistussäännöksessä tarkoitettuun kansanryhmään.

Lausumat voisivat valtakunnansyyttäjän mukaan tulla arvioitavaksi kunnianloukkauksena. Pääsääntöisesti syyttäjä ei saa nostaa syytettä kunnianloukkauksesta, ellei asianomistaja ole vaatinut rangaistusta. Asianomistajat eivät ole vaatineet rangaistusta, ja teot olisivat joka tapauksessa kunnianloukkauksena jo vanhentuneita.

Yhden viestin osalta kyse ei ole kiihottamisrikoksesta, koska viesti ei ole solvaava, panetteleva tai uhkaava eikä se kohdistu mihinkään ihmisryhmään. Syyttäjälaitoksen tiedotteessa todetaan, että yhden viestin osalta Al-Taee on kuitenkin todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Ottaen huomioon, että Al-Taee on aktiivisesti toimien ja itsenäisesti ilman viranomaisen puuttumista toiminnallaan pyrkinyt poistamaan tekonsa vaikutuksia ja ojentunut jo vuosia ennen kyseisen menettelyn ilmi tuloa, oikeudenkäyntiä ja rangaistusta olisi valtakunnansyyttäjän mukaan pidettävä tarkoituksettomina ja kohtuuttomina.

Lue myös: Papit ovat alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä – ”Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?”

Kommentoi Facebookissa