Papit ovat alkaneet tarkistuttaa saarnojaan Päivi Räsäsellä – ”Uskallanko sanoa näin vai joudunko käräjille?”

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi kansanedustaja Päivi Räsäsestä.

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi kansanedustaja Päivi Räsäsestä. (Kuva AOP)

Kansanedustajan raamattusiteerauksista ja kirjoituksista on tehty poliisille kaikkiaan viisi tutkintapyyntöä.

SANANVAPAUS Homoseksuaaleja ja avioliittoa koskevista puheista poliisitutkintojen kohteeksi joutunut kansanedustaja Päivi Räsänen on törmännyt uuteen ilmiöön. Papit ovat alkaneet lähetellä entiselle sisäministerille saarnatekstejään, jotta tämä arvioisi, voidaanko niiden sisällön tulkita rikkovan lakia.

– Pastorit ovat ottaneet yhteyttä ja antaneet tekstejään luettavaksi ja kysyneet, että uskaltaako sanoa näin, etten vain joudu käräjille, Päivi Räsänen paljastaa tiistaina lähetettävässä Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmasarjan jaksossa.

Papit arvioivat Räsäsestä kouliintuneen vihapuhe- ja sananvapauskysymysten asiantuntijan, joka on perehtynyt aiheeseen paitsi lainopillisen konsultaation, myös omakohtaisen kokemuksensa ansiosta. Päivi Räsäsen raamattusiteerauksista ja kirjoituksista on tehty poliisille kaikkiaan viisi tutkintapyyntöä, joista kaksi on edennyt syyteharkintaan.

– Olen kolmesti ollut poliisikuulusteluissa, ja ainakin yhden tapauksen poliisikuulustelut ovat vielä edessä. Päätöstä käräjille menosta ei ole vielä tehty. Yhdestä tutkintapyyntöön liittyvästä radiokeskustelusta olen juuri antamassa loppulausuntoani. Toivottavasti tästä keskustelusta ei tule seuraavaa tutkintapyyntöä.

Ohjelmasarjaa isännöivät kahdesta murhasta vankeustuomion kärsinyt LauriLateJohansson ja niin ikään ehdottomia vankeustuomioita istunut Ali Niemelä. Vankilaympäristö on tuttu myös Päivi Räsäselle. Perhe muutti Konnunsuon vankilan naapuriin, kaikkein lähimpänä vankilaa olevaan tilanhoitajan taloon, Päivi Räsäsen ollessa kolmevuotias.

– Minulla on hyvin varhainen lapsuusmuisto ”Konnun pellestä” eli vankilaevankelista Ylpöstä. Hän oli pienikokoinen mies, joka kulki vankien keskellä ja pysähtyi aina meitä lapsia kohdatessaan. Hän laittoi käden pään päälle ja siunasi jokaisen tapaamansa lapsen. Fiilis oli aika erikoinen, Räsänen muistelee.

Poliisi on tutkinut Räsäsen lausumia arvioiden, voisivatko ne täyttää ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” -rikosnimikkeen tunnusmerkit. Mikäli poliisitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen tapaus tai tapaukset etenevät käräjille, rikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai maksimissaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja korostaa, ettei tuomitse sukupuolivähemmistöjen edustajia ihmisinä.

Lue myös: MTV: Päivi Räsäsen tutkintapyynnössä vääriä väitteitä – ”Pitäisin kohtuullisena, että olisi nämä faktat tarkastettuna”

Kommentoi Facebookissa