Venäjä teki oikean ratkaisun – Karjala-turnaus olisi ollut Nuorten Leijonien eduksi

Suomi on miesten jääkiekon hallitseva maailmanmestari

Suomi on miesten jääkiekon hallitseva maailmanmestari. (Kuva AOP)

B-maajoukkueella esiintynyt Leijonat ei vakuuttanut Karjala-turnauksessa. Turnauksessa olisi ollut fiksumpaa seurata Venäjän mallia ja pelata nuorten maajoukkueella.

JÄÄKIEKKO Viime viikolla pelatun jääkiekon Karjala-turnauksen järjestäminen herätti aiheellisesti kritiikkiä koronatilanteen mentyä viime viikkoina synkempään suuntaan. SM-liigaseuroille tilanne on haastava, eivätkä seurat mielellään olisi luovuttaneet pelaajiaan A-maajoukkueen käyttöön.

Mutta turnaus kuitenkin järjestettiin ja päätökselle oli järkevät perusteet. Tv-sopimukset sekä maajoukkueiden kaupalliset yhteistyösopimukset edellyttävät, että Euro Hockey Tourin turnaukset järjestetään.

Yleisöä Karjala-turnauksessa päästettiin vain Leijonien otteluihin. Hartwall-areenan koronarajoitusten sallima kapasiteetti oli 4500 katsojaa, johon ei yhdessäkään pelissä ylletty.

Torstaina Venäjä-ottelussa katsojia oli 2224, lauantaina Tshekki-ottelussa 2412 ja sunnuntaina Ruotsi-ottelussa 3214. Monessa Jokereiden KHL-ottelussa katsojia on ollut Hartwall-areenalla paikan päällä enemmän.

Leijonat lähti turnaukseen SM-liigan pelaajilla. SM-liigan niin sanottu tähdistö ei ollut jalkeilla, vaan mukana oli 12 ensikertalaista.

Suomi hävisi Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueelle maalein 2-6. Tshekki voitti Suomen 2-0, mutta Ruotsi-ottelussa Leijonat paransi tasoaan nousten vahvalla kolmannen erän esityksellään 3-2 -voittoon.

Vaikka B-maajoukkueellaan pelannut Ruotsi voitettiin, ei Leijonat turnauksessa todellakaan vakuuttanut. Monen pelaajan taitotasolle turnaus oli liian tasokas.

SM-liigan tasosta turnaus ei koko totuutta tietenkään kerro. Vuonna 2019 Suomi voitti maailmanmestaruuden joukkueella, jossa oli 12 SM-liigan pelaajaa. Mutta Karjala-turnaus näytti selvästi, ettei keskinkertaisella SM-liigaryhmällä ole MM-kisoissa mahdollista menestyä, vaikka kisat pelattaisiin ilman NHL-pelaajia.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Venäjä marssitti Karjala-turnaukseen alle 20-vuotiaiden joukkueensa, mitä Suomen valmennusjohto protestoi. Leijona-valmentaja Jukka Jalosen marmatus ei auttanut. Venäjä sai tahtonsa läpi.

Venäjä voitti turnauksessa kaikki kolme otteluaan. Samalla saatiin konkreettinen näyte KHL:n sekä Venäjän pelaajakehityksen tasosta.

Venäjän U20-maajoukkue sai myös arvokasta tuntumaa valmistautumisessaan vuodenvaihteessa pelattaviin nuorten MM-kisoihin. Suomi, Ruotsi ja Tshekki hukkasivat arvokkaan mahdollisuuden, jonka poikkeusoloissa olisi voinut käyttää.

Koronapandemian takia alle 20-vuotiaiden maajoukkueiden harjoituspelit jäävät vähiin. Nuorten Leijonien valmistautumisen kannalta olisi ollut jopa järkevää, että Karjala-turnaus olisi pelattu nuorten maajoukkueilla.

Leijonien otteluiden yleisömäärät tuskin olisivat olleet ainakaan paljoa pienempiä, jos kaukalossa olisi keskinkertaisten SM-liiganpelaajien sijaan nähty nuorten maajoukkueen pelaajia. Poikkeusolojen kannalta formaatti nuorten maajoukkueiden turnauksesta olisi itse asiassa voinut herättää jopa lisää mielenkiintoa.

Miesten MM-turnaus olisi määrä pelata ensi keväänä Valko-Venäjällä ja Latviassa. Tosin Latvia on jo ilmoittanut, ettei turnausta Valko-Venäjän kanssa järjestä, jos Aleksander Lukashenko jatkaa Valko-Venäjän presidenttinä.

Miesten MM-kisojen yllä on valtavasti epävarmuutta. Asiasta on luvassa kova poliittinen vääntö, kun Venäjä varmasti tukee Valko-Venäjää, mutta Yhdysvallat ja Kanada tuskin haluavat b-maajoukkueidensa pelaavan Valko-Venäjällä, jos Lukashenko jatkaa vallassa.

Se on ainakin varmaa, ettei NHL-pelaajia MM-kisoissa nähdä. NHL-kausi jatkunee pitkälle kesään.

Jos MM-kisat ylipäätään edes pelataan, koottaneen Leijonien joukkue pitkälti KHL-pelaajista. Karjala-turnauksessa nähdyistä pelaajista vain muutamalla on realistinen mahdollisuus MM-kisajoukkueeseen.

Siinä valossa voi hyvin kysyä, olisiko arvokisamenestyksen kannalta ollut järkevämpää pelata turnaus nuorten maajoukkueilla? Miesten MM-turnauksessa pelaajia voi testata kuitenkin vielä kolmessa EHT-turnauksessa sekä kevään harjoitusleirin yhteydessä pelattavissa maaotteluissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat ärjyi Ruotsi-ottelussa ja vältti täydellisen häpeän

Kommentoi Facebookissa