Valtio listaa Altian pörssiin – kaikki suomalaiset voivat pian omistaa palasen viinatehtaasta

Altian tunnetuin tuote Suomessa on ehdottomasti kotimainen Koskenkorva.

Altian tunnetuin tuote Suomessa on ehdottomasti kotimainen Koskenkorva. (Kuva AOP)

Listautumisen toteutuessa valtio jää vähintään kolmanneksen omistajaksi.

TALOUS Suomen valtio järjestää osakemyynnin ja pörssilistauksen, jossa johtavan pohjoismaisen viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla toimivan alkoholijuomayhtiön Altia Oyj:n osakkeita tarjotaan yleisölle ja osakkeet listataan Helsingin pörssiin.

Valtion täysin omistama Altia on toiminut itsenäisesti kansainvälisessä kilpailussa jo vuosia. Listautuminen on yhtiön mukaan luonnollinen seuraava askel kasvussa ja kehityksessä Suomessa ja ulkomailla.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan listautuminen mahdollistaa yhtiön pääsyn pääomamarkkinoille, laajentaa yhtiön omistajapohjaa, tarjoaa yleisölle mahdollisuuden sijoittaa yhtiöön, lisää yhtiön liiketoiminnan läpinäkyvyyttä sekä yhtiön tunnettuutta ja sidosryhmien kiinnostusta.

Listautumisen toteutuessa valtio jää yhtiöön vähintään kolmanneksen omistajaksi. Tämän lisäksi valtio pitää tärkeänä, että yhtiön omistajiksi tulisivat kotimainen yleisö, kotimaiset ja ulkomaiset instituutiot, yhtiön henkilöstö sekä yhtiön laaja yhteistyöverkosto.

– Parinkymmenen vuoden tauon jälkeen valtio-omistaja kykenee jälleen tarjoamaan kehityspolun listautumisen kautta. Päätös luoda Altialle entistä paremmat kasvu- ja kehitysmahdollisuudet on vastuullisen omistajan ajanmukaista toimintaa, toteaa valtion omistajaohjaksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Lintilä sanoo, että kaikilla suomalaisilla on nyt mahdollisuus omistaa pala kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa kasvutarinaa.

– Minulla on täysi luottamus yhtiön johtoon, vahvaan talouteen sekä hyvään hallintoon listautumisen toteuttamisessa ja listayhtiönä toimimisessa, elinkeinoministeri Lintilä jatkaa.

Altian toiminnan perustana ovat suomalaisten viljelijöiden tuottama ohra, puhdas Rajamäen pohjavesi ja kotimainen tuotanto. Koskenkorvan tehdas on oleellinen osa yhtiön liiketoimintaa ja yhtiöllä on myös laaja sopimusviljelijäverkosto sekä muu kotimainen yhteistyöverkosto.

Valtio ilmoitti lokakuussa 2017 selvittävänsä mahdollisuutta listata Altia Helsingin pörssiin. Selvityksen toteuttamisesta vastasi valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto, joka vastaa myös Altian omistajaohjauksesta.

Altia on Pohjoismaiden markkinajohtaja viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla volyymeillä mitattuna. Altian omia brändejä ovat muun muassa Blossa, Chill Out, Koskenkorva, Jaloviina, Valhalla, O.P. Anderson, Renault, Larsen ja Xanté.

Altia toimii Pohjoismaissa, Virossa ja Latviassa, ja sillä on tuotantoa Cognacissa Ranskassa sekä vientiä noin 30 maahan. Yhtiö pyrkii edistämään modernia, vastuullista pohjoismaista juomakulttuuria toimintamaissaan.

Kommentoi Facebookissa