Valtion omaisuutta myydään miljardilla – oli se järkevää tai ei

Nesteen osakkeiden myyntiä on kritisoitu lyhytnäköisenä liiketoimena.

Nesteen osakkeiden myyntiä on kritisoitu lyhytnäköisenä liiketoimena. (Kuva Neste)

Kolumnistimme mukaan jo lähes 30 vuotta jatkunut yhteisen omaisuuden yksityistäminen jatkuu entiseen malliin.

KOLUMNI Pääministeri Antti Rinteen hallitus joutuu pakon edessä myymään valtion omaisuutta rahoittaakseen valtion budjetin tulevia menoja. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on kieltäytynyt julkisuudessa kertomasta, mitä valtion omaisuutta yksityistetään ja mihin hintaan.

Uusi hallitus näyttää seuraavan jo 1990-luvun alussa aloitettua politiikkaa, jossa verorahoilla aikaan saatua yhteistä omaisuutta pannaan lihoiksi. Valtio on myynyt yhtiöomaisuuttaan yli 20 miljardin edestä vuodesta 1991. Operaatio täyttää kaikki kansallisomaisuuden ryöstön tunnusmerkistöt, veronmaksajien mielipidettä ei ole kysytty.

Sen sijaan vaalilupauksissa varsinkin vasemmistoliitto vastusti ankarasti yhteisen omaisuuden myyntiä. Puolueen vanha sotaratsu Paavo Arhinmäki toisteli ennen viime vaaleja, että ” olisi kannattavampaa tehdä tuottavat investoinnit lainalla” ja puolueen puheenjohtaja Li Andersson säesti, ettei ”hyvin lypsävää lehmää kannata tappaa”.

Vaalilupaukset unohtuivat, kun päästiin hallitukseen. Rinteen hallitus sitoutui myymään hallitusohjelmassa valtion omaisuutta yli 3 miljardilla ja tämän syksyn aikana pannaan summasta myyntiin yhteistä omaisuutta miljardilla.

Mitä myydään?

Viime heinäkuussa valtioneuvoston kanslia sekä työ- ja elinkeinoministeriö asettivat selvitysmiehen ratkaisemaan valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden tilannetta. Selvitysmieheksi valikoitui omituisesti Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jouni Hakala, joka oli nykyisen liiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen erityisavustaja hänen ministerikaudellaan.

Miksi Rinteen hallitus valitsi perusoikeistolaisen selvittämään valtion omistuksia? Sitä saa, mitä haluaa tilata.

Hakala on nyt jättänyt selvityksensä, joka täyttää kaikki modernin juridiikan ja vanhan munkkilatinan piirteet. Lukijan on lähes mahdotonta päästä selville, mitä selvitysmies selvittää ja ehdottaa.

”Selvityksen aikana kävi selväksi, ettei Vakea nykymuodossaan, nykypääomilla ja nykytoiminnan reunaehdoilla ole tarkoituksenmukaista ylläpitää. Myös markkinoiden näkökulmasta kahden mahdollisen valtiollisen sijoittajatoiminnan (Vake ja Tesi) toiminnassa nähtiin päällekkäisyyksiä.”

Hakala ehdottaa Valtion kehitysyhtiön siirtämistä Suomen Teollisuussijoitukseen ja samalla 2,3 miljardin Vaken pääomia palauttamista valtiolle. Tämä sopii varmasti demareille, mutta kuinka hyvin muille hallituspuolueille.

Mitään muuta konkreettista ei selvitysmiehen 46-sivuisesta paperista juuri löydy. Jo Vaken teurastaminen on varmasti hallituksen keskustalaisille ministereille kova paikka, koska Vake oli Juha Sipilän hallituksen suuri idea panna ”taseet töihin”. Kaikessa hiljaisuudessa yhtiöstä piti tehdä uusi yritystukien jakorasia hallituksen poliittisessa ohjauksessa ja eduskuntaa kuulematta. Mutta eivätköhän keskustalaiset tässäkin asiassa pysty unohtamaan edellisen hallituksen päätökset.

Todennäköisesti helpoin tapa haalia miljardi kokoon valtion kassaan on myydä valtion omistuksia pörssiyhtiöissä. Tätä kansantaloudellisesti järjetöntä toimintaa oli jo toteuttamassa edellisen hallituksen elinkeinoministeri ja nykyisen hallituksen valtiovarainministeri keskustan Mika Lintilä, joka myi Nesteen osakkeita 67,27 euron kappalehintaa ja tuloutti valtiolle 891 miljoonaa euroa kertaluontaisena tulona. Jatkossa osinkotulot vain jäävät saamatta.

Jo lähes kolmekymmentä vuotta jatkunut yhteisen omaisuuden yksityistäminen jatkuu näin entiseen malliin Rinteen hallituksen päätöksillä, oli se järkevää tai ei.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Valtio käynnisti Neste Oyj:n osakkeiden myynnin – ”Nyt on sopiva hetki keventää salkkua”

Kommentoi Facebookissa