Valtion varmuusvarastot otetaan käyttöön – suojavarusteiden riittävyys varmistetaan koko maassa

Suojavarusteilla tarkoitetaan esimerkiksi kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja.

Suojavarusteilla tarkoitetaan esimerkiksi kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja. (Kuva Fotolia)

Suomessa varautuminen on hyvällä tasolla ja varmuusvarastoja täydennetään koko ajan.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että valitsevissa koronaviruspandemiaan liittyvissä poikkeusoloissa on perusteltua ottaa käyttöön valtion varmuusvarastoissa olevat lääkintämateriaalit ja suojavälineet.

Toimenpiteellä halutaan varmistaa, että suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten suojaamiseen koko maassa myös epidemiatilanteen pahentuessa. Suojavarusteilla tarkoitetaan ensisijaisesti infektiopotilaita hoitavien ammattihenkilöiden käyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten esimerkiksi kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja. Näitä on varastoissa sekä alueilla että valmiusvarastoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Huoltovarmuuskeskusta hajauttamaan lääkintämateriaalia ja suojavälineitä viidelle yliopistolliselle sairaanhoitopiirille. Ensimmäisessä vaiheessa kukin yliopistollinen erityisvastuualue saa väestöpohjaansa suhteutetun määrän suojamateriaaleja. Jatkossa sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätökset materiaalin jakamisesta tarveharkintaan perustuen.

Suomessa on varauduttu koronavirusepidemian varalta, ja koronapotilaiden tutkimukseen ja hoitoon tarvittavia suojaimia on hyvä määrä. Sairaanhoitopiirien valmiussuunnitelmien mukaisesti eri toimijoilla on olemassa perusvarastot. Suojavarusteita on koko maassa, mutta niitä voidaan siirtää tarvittaessa sellaiselle alueelle, jossa tautitapauksia on muita alueita enemmän.

Suomessa on tehty myös muuta materiaalista varautumista, ja joitakin koronapotilaiden pitkittyneessä hoidossa tarpeellisia sairaalalääkkeitä on hankittu normaalia enemmän. Samaan aikaan, kun varmuusvarastosta aletaan jakaa suojavarusteita viidelle alueelle, ryhdytään varastoja täydentämään.

Lue myös: Hengityksensuojaimille on tarkat vaatimukset – itse tehty kangasmaski ei suojaa viruksilta

Kommentoi Facebookissa