KORONAVIRUS Valtio on asettamassa tiukentuvia rajoituksia suomalaisten elämään koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi. Tapahtumia ja kokoontumisia on jo rajoitettu, kouluja suljettu ja seuraavaksi ovensa säppiin laittavat kahvilat ja ravintolat, liikkumisrajoituksia Uudellamaalla suunnitellaan.
Koronavirustartunnoista suurin osa on kohdistettavissa matkailuun, tartunta on usein saatu ulkomailta. Kun henkilö ei ole heti ollut karanteenissa Suomessa, ovat tartunnat levinneet myös sellaisten ihmisten joukkoon, jotka ovat pysyneet kotimaassa.
Säätytalolla tiistaina pidetyissä poliittisen johdon ja viranomaisten välisissä kokouksissa läsnä olleet ovat Helsingin Sanomien mukaan ihmetelleet, kuinka riskialueilta Suomeen saapuneet ovat voineet vain kävellä lentoasemalta maahan ilman riittävää ohjeistusta. Koronaviruksen johdosta ulkomailta on palaamassa jopa 200 000 suomalaista.
Koronaviruksen torjunnasta vastaavat viranomaiset ovatkin arvioiden mukaan epäonnistuneet maahan tulevien huomioimisessa. Riskialueilta saapuvat suomalaiset olivat tiedossa jo hallituksen valmistellessa valmiuslain käyttöönottoa, mutta THL ei ollut ottanut lukua huomioon laskelmissaan.
– Sen tajuaminen, että parisataatuhatta suomalaista on tulossa tänne ja että heissä on mahdollisesti paljon tartunnan saaneita, on ollut ilmeisesti ratkaisevaa THL:n skenaarioiden kannalta, Säätytalolla paikalla ollut henkilö kommentoi Helsingin Sanomille.
Lähtömaissa karanteenirajoitukset ovat saattaneet olla tiukat, mutta Suomessa kaikki matkalaiset on sullottu esimerkiksi täysiin lentokenttäbusseihin, puhumattakaan minkäänlaisista tartuntaoireiden tarkistamisista.
Suomen rajaliikennettä aloitettiin rajoittaa 19.3. klo 00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljettiin ja sisärajatarkastukset tulivat voimaan. Poliisin kerrottiin antavan tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille.
– Suomen rajaliikennettä rajoitetaan merkittävästi. Näillä päätöksillä hallitus haluaa osaltaan turvata suomalaisen yhteiskunnan ja terveydenhoitojärjestelmän toimintakykyä poikkeusoloissa, sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi.

Käytännön kokemuksistaan Teneriffalta Suomeen saapumisessa on kuvannut sastamalainen yrittäjä Pentti Mäki-Soini avoimessa kirjeessään Aamulehdessä pääministeri Sanna Marinille, hallitukselle ja Finavialle:
”Olimme viikon eristettynä yksiöön Costa Adejessa. Uima-allas suljettuna, samoin rannat, baarit, kadut ja kaupat, lukuun ottamatta ruokakauppoja ja apteekkeja. Poliisi valvoi katuja, kauppakuitilla saatoit todistaa olleesi kaupassa, kauppaan pääsi yksi ihminen taloudesta suojahanskoihin puettuna jne. Lomamme viimeisen viikon vietimme siis parvekkeelta katsellen poliisin toimia lomasaaren pysäyttämiseksi.”
”Laskeuduttuamme Helsingin kentälle meidät tungettiin täyteen ahdettuun lentokenttäbussiin, toisin kun Finavia Iltalehdessä väitti. Pidimme kylki kyljessä bussissa olevista kaiteista kiinni ja huojuimme terminaaliin. Käväisi siinä mielessä, että meitä ei tungettaisi näin ahtaasti mikäli joku desinfioisi bussin pinnat reissujen välissä, koska silloin huomioitaisiin matkustajamäärätkin.”
”Miksi junat ja bussit kulkevat lentokentälle, vaikka me kaikki tiedämme niiden toimivan tehokkaina koronan levittäjinä pitkin maakuntia? Te teette massiivisia toimia, mutta jätätte yhden suurimmista ovista auki. Olisiko tässä tilanteessa ylivoimaisen kallista ja vahingollista vaatia matkustajilta yksityiskuljetus kotiin ja auttaa heitä siinä mikäli se ei heiltä muuten onnistu?”
Vietnamista saapunut raumalainen Seppo Grönroos puolestaan kertoo, kuinka Vietnamissa kuume mitattiin hotellissa kaksi kertaa päivässä ja myös monessa kaupassa sisään mennessä, samoin kuin rajavalvonnassa. Hänen yllätyksekseen Suomessa ei ollut mitään maahantulokontrollia.
Helsingin Sanomien lähteen mukaan terveysviranomaiset ovat vierittäneet vastuuta lentokenttiä hallinnoivalle Finavialle, joka puolestaan oli todennut, ettei se ole saanut ohjeistusta THL:ltä. Nyt päivitetyillä Finavian verkkosivuilla ei mainita joukkokuljetuksista itse lentokentällä, ainoastaan toiminnasta Suomessa.
”Kaikki ulkomailta tulevat, Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt velvoitetaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella ja pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vrk ajan. Lisäksi ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.”
Suomalaisia koronavirukseen Espanjan Malagassa sairastuneita on jo tuotu ambulanssilennolla suomalaisyrityksen kuljettamina tehohoitoon Suomeen. Valtioneuvosto onkin tehnyt nyt periaatepäätöksen, jonka pohjalta ulkoministeriö voi suunnitella kohtuuhintaisten kotiutuslentojen järjestämistä maista, joista matkailijoiden ei enää ole mahdollista palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä.
Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti kotiutuslentoja voidaan tukea enintään 4 000 000 eurolla. Hallitus kehottaa kaikkia vielä maailmalla olevia matkailijoita tekemään matkustusilmoituksen ja palaamaan Suomeen mahdollisimman pikaisesti vielä olemassa olevilla yhteyksillä.
Kommentoi Facebookissa