Poikkeustila teki suomalaisten lomasta Fuengirolassa odotettua pidemmän – ”Kaikkialla on niin aavemainen tunnelma”

Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen eivät hätäile, vaikka matka koti-Suomeen kariutui Espanjaan julistetun poikkeustilan takia. – Meillä on etätyön mahdollisuus, joten otamme päivän kerrallaan ja noudatamme annettuja viranomaisohjeita.

Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen eivät hätäile, vaikka matka koti-Suomeen kariutui Espanjaan julistetun poikkeustilan takia. – Meillä on etätyön mahdollisuus, joten otamme päivän kerrallaan ja noudatamme annettuja viranomaisohjeita. (Kuva Kuosmasten loma-albumi)

Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen eivät Espanjassa liiku ulkoterassia kauemmaksi.

KORONAVIRUS Koronavirus on iskenyt pahemman kerran myös Espanjaan. Tartunnat lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla, maahan on julistettu poikkeustila ja tämän seurauksena myös turismi on romahtamispisteessä.

Kun ravintolat sulkevat ovensa, lentoyhtiöt ajavat toimintojaan alas ja liikkuminenkin on rajoitettua, niin arki suomalaisten suosimissa turistikohteissa on täysin pysähdyksissä.

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät myös Marja-Liisa ja Matti Kuosmasen ”talvikodissa” Fuengirolassa, keskellä Espanjan Aurinkorannikkoa. Costa del Solissa asuu talvella noin 25 000–30 000 suomalaista.

– Tarkoitus oli lähteä takaisin Nilsiän kotiin, mutta eipäs lähdetäkään. Kahden viikon karanteenisuosituksen ja maahan julistetun poikkeustilan vuoksi emme lähde nyt ulkoterassia pidemmälle. Noudatamme liikkumisrajoituksia ja myös kunnioitamme niitä. Koiran ulkoiluttaminen on sallittua ja kaupassakin saa käydä, mutta yksin, Kuosmasen pariskunta selvittää.

 

Poikkeustilan vuoksi ulkona liikkuminen ilman pätevää syytä on myös Fuengirolassa kielletty.
Poikkeustilan vuoksi ulkona liikkuminen ilman pätevää syytä on myös Fuengirolassa kielletty. (Kuva Kuosmasten loma-albumi)

”Osasimme varautua”

Nilsiässä keskusvaraamo TAHKOcomia pyörittävät Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen ymmärtävät hyvin espanjalaisiin yrittäjiin iskeneen koronahelvetin.

– Kun kaikki pysähtyy, niin silloin on tosi kysymyksessä. Espanjassa hengitetään niin sanotusti turistien keuhkoilla, joten korona tekee todella jäätävää jälkeä. Koronasta kärsivät kaikki, katukahviloista matkatoimistoihin. Ketjureaktion laajuutta ei tässä vaiheessa osaa edes arvioida, mutta pitkä se kuitenkin on, Marja-Liisa ja Matti harmittelevat.

Kuosmaset ymmärtävät kuitenkin maahan julistetun poikkeustilan ja suhtautuvat siihen asiallisen avoimesti.

– Lauantai-iltana alkoi ulkonaliikkumiskielto. Tätä tarkoittaa käytännössä sitä, että vain välttämättömät asiat saa hoitaa, kuten kaupassa, apteekissa, lääkärissä ja pankissa käynnit. Lisäksi saa mennä töihin ja auttaa apua tarvitsevia henkilöitä, kuten esimerkiksi vanhuksia ja vammaisia. Myös koiran ulkoiluttaminen on sallittu, mutta liikkua saa kuitenkin vain yksin.

Kuosmaset pystyivät varautumaan kuitenkin tulevaan.

– Poikamme Dani on töissä Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa ja hänelle tuli tieto torstai-iltana, että Andalusia sulkee kaikki koulut kahden viikon ajaksi. Myös Madridissa oli otettu aikaisemmin järeämmät toiminnot käyttöön, joten teimme perjantaina hieman runsaammat ruokaostokset.

Yrittäjä Miia Marjamäki on pukeutunut suomalaisten suosimassa kauppaliikkeessään asianmukaisiin suojavarusteisiin.
Yrittäjä Miia Marjamäki on pukeutunut suomalaisten suosimassa kauppaliikkeessään asianmukaisiin suojavarusteisiin. (Kuva Kuosmasten loma-albumi)

Poliisi partioi kadulla

Maahan julistettu poikkeustila näkyy Kuosmasten mukaan tyhjinä katuina.

– Rannat on suljettu, katukahvilat poissa ja katuja partioi poliisi. Liikkumisrajoituksia totellaan hyvin, sillä poliisilla on lupa myös sakottaa, jos liikkumiselle ei ole pätevää syytä.

Marja-Liisa ja Matti ovat tyytyväisiä myös saamiinsa tiedotuksiin. Ulkoministeriön tiedotukset, paikallislehtien uutiset ja rannikolla toimivat suomalaiset uutisvälineet pitävät hyvin ajan tasalla.

– Pysymme hyvin kartalla tapahtumista, mutta tärkeintä on kuitenkin oma henkilökohtainen käyttäytyminen. Kun noudatamme viranomaisohjeita, pesemme käsiä emmekä hätäile, niin eiköhän sitä tästäkin selvitä. Olemme myös siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että meillä on etätyön mahdollisuus. Matka koti-Suomeen saa nyt odottaa.

Lue myös: Koronavirus saa maat sulkemaan rajojaan – Viroon ei pääse kohta ulkomaalaisia ja poikkeustila voimaan myös Kanariansaarilla

Kommentoi Facebookissa