Valtteri Bottas taisteli Alfa Romeolle ison rahapotin

Valtteri Bottas kilpailee 2022 Alfa Romeolla. (Kuva Sauber Group)

Valtteri Bottaksen alkukauden vahvat suoritukset toivat Alfa Romeo-tiimille kymmenien miljoonien eurojen bonusrahapotin.

FORMULA 1 Valtteri Bottaksen osalta formulakauden päätöskisa Abu Dhabissa oli heikko esitys. Hän oli aika-ajoissa 18:s ja itse kilpailussa 15:s häviten molemmissa koitoksissa tallikaverilleen Guanyu Zhoulle.

Kokonaisuutena Bottaksen kautta voi odotuksiin nähden pitää silti erinomaisena. Hän oli kuljettajien pisteissä kymmenes kerättyään 49 pistettä.

Pisteistään 46 Bottas keräsi kauden yhdeksässä ensimmäisessä kilpailussa. Kohokohtina olivat Miamin osakilpailun viitostila sekä Bahrainin ja Barcelonan kisojen kuutostilat.

Bottaksen loppukausi oli kehno. Se johtui pitkälti hänen tiiminsä Alfa Romeon rajallisista resursseista autonkehityksessään kilpailijoihinsa verrattuna. Mutta Bottakseltakin tuli useampi vaatimaton ajosuoritus, kuten Abu Dhabissa.

Alfa Romeolla on joka tapauksessa aihetta juhlaan. Menestyihän talli edellisvuotta paremmin.

Alfa Romeo sijoittui valmistajien pisteissä kuudenneksi. Se toi ainakin yli kymmenen miljoonaa euroa enemmän bonusrahoja kuin seitsemäs tila olisi tuonut.

– Olen erittäin iloinen tallin puolesta. Tämä oli tärkeä tulos, ja kaikesta näkee, kuinka paljon se merkitsee tallille, Bottas kommentoi Alfa Romeon tiedotteessa.

Tiukille kyllä meni. Seitsemänneksi sijoittunut Aston Martin nousi Abu Dhabissa Alfa Romeon kanssa tasapisteisiin, mutta Bottaksen Miamin kisan viitostila auttoi pitämään Alfa Romeon kuudentena.

Sijoitusten perusteella Alfa Romeo teki Bottaksen tapauksessa hyvän valinnan. Bottas jatkaa tallissa ensi kaudellakin.

Formula ykkösten mestaruustaisto lässähti jo alkusyksystä Max Verstappenin karattua omille teilleen. Mestaruutensa Verstappen varmisti lokakuun alussa Suzukan osakilpailussa.

Verstappen voitti tällä kaudella lopulta 15 kilpailua, joka on yhden kauden voittoennätys. Hän voitti mestaruuden 146 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen Charles Leclerciin.

MM-hopeasta käytiin tiukka taisto. Leclerc varmisti sen ajettuaan Abu Dhabin päätöskisassa Verstappenin jälkeen toiseksi.

MM-pronssille jäänyt Sergio Perez hävisi Leclercille kolmella pisteellä. Vahvan kauden ajanut George Russell oli pisteissä neljäs ja Carlos Sainz viides.

Lewis Hamilton jäi kuudenneksi, mikä oli hänen 2007 alkaneen F1-uransa heikoin sijoitus loppupisteissä. Ensi kertaa Hamilton jäi kauden aikana vaille voittoa.

Red Bull voitti merkkimestaruuden. Ferrari sijoittui toiseksi ja Mercedes kolmanneksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Formulakausi paketissa – Valtteri Bottakselle surkea tulos Abu Dhabista

Kommentoi Facebookissa