Valtteri Bottas tekikin hyvän siirron

Valtteri Bottas kilpailee 2022 Alfa Romeolla. (Kuva Sauber Group)

Valtteri Bottakselle siirtyminen Alfa Romeolle oli fiksu veto. Mercedeksellä hän tuskin olisi tuntenut oloaan tällä kaudella hyväksi.

FORMULA 1 Valtteri Bottas ajoi viime sunnuntaina Imolassa vahvan kilpailun sijoituttuaan peräti viidenneksi. Nelostilakin oli lähellä, mutta Mercedeksen George Russell onnistui pitämään Bottaksen täpärästi takanaan.

Asetelma oli hupaisakin. Viime kesänä Mercedes päätti, ettei yhteistyötä Bottaksen kanssa enää jatketa. Hänet päätettiin vaihtaa nuorempaan Russelliin, joka on yksi Formula ykkösten nopeimmista ajajista.

Bottas sai monivuotisen sopimuksen Alfa Romeolta. Formula ykkösten arvoasteikossa hän astui alaspäin.

Yllättäen Alfa Romeon auto onkin kilpailukykyinen. Valmistajien pisteissä Alfa Romeo on peräti viidentenä. Renaultin tehdastalli Alpine on Alfa Romeon takana.

Alfan menestys on kiinni Ferrarin voimayksiköstä. Ferrari panosti uusien sääntöjen mukaiseen tuotekehitykseen usean vuoden ajan ja tulokset puhuvat nyt puolestaan. Lisäksi Alfa Romeo keskitti viime vuonna voimavaransa tämän kauden autonsa kehitykseen jo aikaisessa vaiheessa.

Mutta Bottaksen panosta ei ole syytä vähätellä. Hän on kerännyt Alfa Romeon 25 pisteestä 24. Tallin toinen kuski, kiinalaistulokas Zhou Guanyu on kerännyt yhden pisteen.

Kokemus on Formula ykkösissä valttia. Bottas on sen osoittanut alkukaudella.

Teiden eroaminen oli Bottakselle sekä Mercedekselle järkevä ratkaisu. Vuosina 2014-2020 kaikki mestaruudet voittanut Mercedes rakentaa uutta menestystiimiään nyt Russellin ympärille. Bottas puolestaan löytää Alfa Romeolla uutta motivaatiota paineettomammassa ympäristössä.

Russellin tallikaveri, seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton oli Imolan kilpailussa vasta 13:s. Mercedeksellä on autossaan ongelmia, mutta Hamiltonin suoritus Imolassa oli silti luvattoman huono.

Kysymys kuuluukin, onko Hamiltonilla enää motivaatiota, kun auto ei olekaan enää F1-sarjan paras? Ei olisi yllättävää, jos Hamilton tämän kauden jälkeen lopettaisi F1-uransa.

Bottas on puolestaan ilmoittanut ajavansa Alfa Romeolla ainakin vuoteen 2024. Talli jatkaa yhteistyötä varmasti mielellään, jos suoritustaso pysyy Bottaksella samana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappen hiljensi Ferrari-fanit – Valtteri Bottakselta upea kisa

Kommentoi Facebookissa