Vappua vietetään koleassa mutta pääosin poutaisessa säässä – pohjoisessa yksittäisiä lumikuuroja

Sää on Suomessa vappuaattona ja vappupäivänä enimmäkseen poutainen.

Sää on Suomessa vappuaattona ja vappupäivänä enimmäkseen poutainen. (Kuva Fotolia)

Lämpötilat eivät vappuna nouse etelässäkään yli 10 asteen.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan sää on Suomessa vappuaattona ja vappupäivänä enimmäkseen poutainen, mutta varsin kolea. Pilvisyys vaihtelee päivällä enimmäkseen puolipilvisestä pilviseen. Lähinnä pohjoisessa voi tulla yksittäisiä lumikuuroja, ja vappupäivänä voi länsirannikolle ulottua hajanaisia vesisateita lounaasta.

Lämpötila on päivällä maan etelä- ja länsiosassa 7‒10 astetta, itä- ja pohjoisosassa 2‒7 astetta. Vappuyö on laajoilla alueilla selkeä ja kylmä. Yön alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +1 ja -3 asteen välillä, pohjoisosassa -3 ja -8 asteen välillä.

– Metsä- tai ruohikkopalovaroituksia on monin paikoin voimassa maan etelä- ja keskiosissa, mikä kannattaa ottaa huomioon, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, maan pohjoisosassa pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Myös vuosi sitten vappuaattoa vietettiin pääosin poutaisessa säässä, ainoastaan Lappiin levisi illalla sadealue. Vappuyönä lämpötila laski etelää myöten yleisesti lähelle nollaa tai hieman pakkaselle. Lunta oli vuosi sitten lähinnä Koillismaalla ja Lapissa muutama kymmenen senttiä.

Lue myös: Vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – etelässä mittaushistorian kolmen lämpimimmän joukossa

Kommentoi Facebookissa