Vappupallon heliumin hengittämiseen liittyy turvallisuusriski – syrjäyttää hapen keuhkoista

Helium nostaa ilmapallon ilmaan turvallisesti, mutta sen vetäminen henkeen voi olla hyvin vaarallista.

Helium nostaa ilmapallon ilmaan turvallisesti, mutta sen vetäminen henkeen voi olla hyvin vaarallista. (Kuva Fotolia)

Heliumia ei saa vetää henkeen edes piloillaan Aku Ankka -äänen aikaansaamiseksi.

TERVEYS Vaikka helium nostaa ilmapallon ilmaan turvallisesti, sen vetäminen henkeen voi olla hyvin vaarallista. Oikein käytettynä helium ei ole vaarallinen kaasu. Se on ominaisuuksiltaan erittäin kevyt, palamaton, myrkytön, väritön ja hajuton kaasu.

Heliumin hengittämiseen liittyy kuitenkin suuri turvallisuusriski. Heliumia ei saa vetää henkeen – edes piloillaan Aku Ankka -äänen aikaansaamiseksi – sillä sen hengittäminen voi olla hengenvaarallista.

Kun ihminen hengittää pelkkää heliumia, se syrjäyttää hapen keuhkoista. Tällöin elimistön hapensaanti vähentyy tai pahimmillaan estyy kokonaan. Heliumkaasun hengittäminen voi johtaa tajuttomuuteen ja pahimmillaan jopa kuolemaan.

Heliumia hengittänyt voi tukehtua äkkiarvaamatta, sillä helium estää normaalin hengitysrefleksin. Jo muutama sisäänhengitys voi johtaa tukehtumiseen henkilön sitä itse tajuamatta. Myös äkillinen liikuntakyvyn menetys ja tajunnan menetys ovat mahdollisia.

Jos henkilö osoittaa hapenpuutteen oireita, tarkista hengittääkö henkilö itsenäisesti. Tarvittaessa aloita hätäensiapu, soita hätäkeskukseen ja noudata sieltä annettuja ohjeita.

  • Lähde AGA

Lue myös: Vappu on enimmäkseen poutainen ja osin aurinkoinen – sateet painottuvat pohjoiseen

Kommentoi Facebookissa