RUOKA Silli kuuluu perinteisiin vappuherkkuihin. Vaikka silliä on Suomessa syöty läpi historian, saattaa maustesillin ystävä yllättyä faktoista. Silli ei ole mikään ihan pikkukala. Moni mieltää sillin pieneksi kalaksi, mutta Atlantin valtavista, jopa miljardien kalojen parvista löytyy kunnon möhkäleitäkin. Silli voi kasvaa lähes puolimetriseksi ja painaa kilon.
Silakatkin ovat sillejä – tavallaan. Itämerestä pyydettävä silakka on Atlantin sillin alalaji. Biologisesti ne ovat sama kala, mutta Itämeressä uiskentelevat silakat ovat pienempiä ja vähärasvaisempia. Suomessa on määrätty, että vain yli 10 prosenttia rasvaa sisältävää kalaa voi myydä sillinä, muuten kyseessä on silakka: siksi Itämerestä pyydettyä silliä ei kaupan hyllyltä löydy.
Silli on yksi maailman tärkeimmistä kalalajeista, niin meille ihmisille kuin muille merenelävillekin. Silli on yksi runsaslukuisimmista kaloista, ja moni muu laji käyttää sitä ravinnokseen. Ihmisten ruuaksi silliä on pyydetty jo vuosisatoja. Taloudellisesti sen merkitys on suuri: silliä kalastetaan vuosittain kaksi miljoonaa tonnia. Sillin kalastus on kestävää, joten se sopii mainiosti myös ympäristötietoisen ruokavalioon. Valtaosa Suomessa myytävästä sillistä on MSC-sertifioitua.
Sillistä, kuten muustakin kalasta, saa elimistölle elintärkeitä Omega-3-rasvahappoja. Sillin rasva on pehmeää, koska siinä on runsaasti monityydyttymättömiä n-3-rasvahappoja, erityisesti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. N-3-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä muun muassa aivojen, keskushermoston ja näkökyvyn kehitykselle. Kalan rasvoilla arvellaan olevan myös mielialaa parantava vaikutus.
Moni syö sillinsä esimerkiksi leivän päällä, mutta se sopii myös raaka-aineeksi. Kokeile vaikka näitä vappupöytään sopivia reseptejä!
Sillisalaatti
500 g uusia perunoita (siikli, nicola tms.)
100–150 g mattjessilli-fileetä
sipulia
ruohosipulia
majoneesia
mustapippuria
Keitä perunat. Anna jäähtyä. Viipaloi perunat, sipulit ja sillit sopiviksi suupaloiksi.
Asettele lautaselle majoneesia, perunoita, sipulia, silliä jne. Ja väleihin ruohosipulia. Viimeistele mustapippurilla.
Vinkki: Sillin asemasta voit käyttää silakkamarinadeja tai kalasäilykkeitä.
Gratinoitu silli
4 kevytsuolattua sillifileetä
1 prk smetanaa
1 dl kermaa
2 rkl dijon sinappia
tilliä
ruohosipulia
Huuhtele sillifileet hyvin ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita kasarissa smetana, kerma ja sinappi. Anna kiehahtaa.
Aseta sillifileet uunivuokaan ja lisää kastike. Gratinoi noin 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes silli on saanut kauniin kullankeltaisen värin.
Ota paistos uunista ja tarjoile tumman leivän ja perunoiden kera.
Sillijäädyke
1 pieni (puna)sipuli
vajaa 1 dl silliä pieneksi kuutioituna
noin 2 tl sillilientä
100 g tuorejuustoa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
0,5 dl ruohosipuli tai tillisilppua
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus sokeria
(2 cl vodkaa)
Koristeluun: kaprista, tilliä ja sitruunaviipaleita
Silppua (puna)sipuli ja silli pieneksi. Sekoita tuorejuustoon silliliemi sekä sipuli- ja sillikuutiot. Vaahdota kerma vaahdoksi ja sekoita kalaseokseen ruohosipulin, mustapippurin, sokerin ja votkan kanssa.
Vuoraa neljä annosvuokaa (esim. kahvikuppia) tuorekelmulla ja jaa seos kuppeihin. Peitä kelmulla ja jäädytä vähintään 4 tuntia. Ota noin 10 minuuttia ennen tarjoilua pakkasesta, kumoa tarjolle ja koristele kapriksilla, tillillä ja sitruunalla. Kaksinkertaisesta annoksesta saat esimerkiksi kakkuvuoassa jäädytettävän isomman jäädykkeen.
Lue myös: Kala sopii nuotiolla tai grillissä valmistettavaksi – se kypsyy todella nopeasti
Kommentoi Facebookissa