Varapresidentti Mike Pence ei käytä perustuslakia Trumpin syrjäyttämiseen – ”Sitä ei ole tarkoitettu rankaisemiseen”

Presidentti Donald Trump joutuu luopumaan vallasta, varapresidentti Mike Pence ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ovat eri mieltä tavasta.

Presidentti Donald Trump joutuu luopumaan vallasta, varapresidentti Mike Pence ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ovat eri mieltä tavasta. (Kuva AOP)

Demokraatit ovat ajamassa virkasyytettä Donald Trumpia vastaan kapinaan kiihottamisesta.

YHDYSVALLAT Varapresidentti Mike Pence ei käynnistä perustuslain 25. lisäyksen mukaista menettelyä, jonka perusteella istuva presidentti Donald Trump voitaisiin syrjäyttää jo ennen 20. tammikuuta, jolloin tulevan presidentin Joe Bidenin on määrä astua virkaan.

Syrjäyttämistä ovat ajaneet pääasiassa demokraatit edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin johdolla. Perustuslain 25. lisäys mahdollistaa presidentin erottamisen virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on kykenemätön hoitamaan virkansa valtuuksia ja velvollisuuksia. Lisäys tehtiin aikoinaan presidentti John F. Kennedyn salamurhan johdosta.

Varapresidentti Pence on lähettänyt Pelosille kirjeen, jossa hän toteaa, ettei aio käynnistää menettelyä, koska vain kahdeksan päivää ennen virallista vallanvaihtoa menettely ei olisi hänen mukaansa kansakunnan edun tai perustuslain mukaista.

– Viime viikolla en taipunut painostuksen alla käyttämään hyväkseni perustuslaillista auktoriteettiani päättääkseni vaalin tuloksesta, enkä aio nyt taipua edustajainhuoneen poliittisen peliin näin vakavana ajankohtana kansakunnallemme.

Pence huomauttaa, että 25. lisäys tarkoittaa, että presidentin kyky toimia virassaan tulee määritellä tieteen ja faktojen perusteella, ei kommenttien tai käyttäytymisten, joista ei pidetä.

– Sitä ei ole tarkoitettu rangaistukseksi tai vallan anastamiseen.

Varapresidentti Mike Pence kertoi kieltäytymisestään Pelosille lähettämässään kirjeessä.
Varapresidentti Mike Pence kertoi kieltäytymisestään Pelosille lähettämässään kirjeessä. (Kuva Mike Pence)

Pence myös toivoo, että kongressi ei ryhtyisi tekoihin, jotka jakaisivat Yhdysvallat entistä enemmän kahtia. Kirjeestä huolimatta edustajainhuone hyväksyi varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa aloitteen, jolla Penceä vaaditaan turvautumaan perustuslain 25. lisäykseen.

Varapresidentin kieltäytymisen jälkeen edustajainhuone on demokraattien ja muutamien republikaanien ajamana käynnistämässä prosessin virkasyytteestä presidentti Trumpia vastaan. Syyksi katsotaan kiihotus kapinaan, liittyen Trumpin kannattajilleen pitämään puheeseen. Trump kehotti kannattajiaan saapumaan Capitol-kukkulalle, jossa oltiin vahvistamassa presidentinvaalien tulos kokouksessa.

Mielenosoittajat tunkeutuivat kongressitaloon ja onnistuivat keskeyttämään tuloksen vahvistamisen joidenkin tuntien ajaksi. Mellakassa sai väkivallan johdosta surmansa yksi mielenosoittaja sekä yksi poliisi. Kolme mielenosoittajaa menehtyi sairaskohtaukseen ja yksi poliisi teki itsemurhan myöhemmin.

Edustajainhuoneesta virkasyyte siirtyy senaattiin, jossa tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö senaattoreista. Senaatin istunto pystyttäisiin todennäköisesti pitämään vasta sen jälkeen, kun valta Valkoisessa talossa on jo vaihtunut.

Donald Trump on saamassa virkasyytteen jo toisen kerran virassaan. Trumpia syytettiin aiemmin vallan väärinkäytöstä, liittyen Ukrainan presidentin painostamiseen koskien tutkintaa Joe Bidenin pojan liiketoimista maassa. Republikaanienemmistöinen senaatti vapautti hänet virkasyytteestä helmikuussa 2020.

Lue myös: Yhdysvaltain kongressi vahvisti Joe Bidenin olevan seuraava presidentti – valta vaihtuu järjestyksen mukaisesti

Kommentoi Facebookissa