Nähdäänkö Huuhkajat ensi kesänä EM-kisoissa? – ”Erittäin todennäköisesti kisat pelataan”

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on vakuuttunut, että jalkapallon EM-turnaus, jossa Suomikin on mukana, pelataan ensi kesänä.

JALKAPALLO Miesten jalkapallon EM-lopputurnaus, johon Suomikin selviytyi, peruuntui viime kesänä koronapandemian takia. Euroopan Jalkapalloliitto UEFA ilmoitti, että EM-turnaus pelataan kesällä 2021.

Koronatilanne on vuodenvaihteen jälkeen pahentunut, eivätkä rokotukset ole edenneet Euroopassa toivotussa tahdissa. EM-kisojen yllä on tietysti paljon kysymysmerkkejä.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on vakuuttunut, että EM-turnaus pelataan. Tosin katsojia EM-kisapeleihin ei välttämättä päästetä.

– Uskon, että EM-kisat pelataan muodossa tai toisessa. Maaliskuun alkupuolella UEFA tekee päätöksiä. Saadaan sukupolvien unelma toteutettua. Rokotusvauhti näyttää jäävän vajaaksi ja kesäkuu tulee äkkiä. Voi hyvin olla, että turhan optimistinen toive, että pääsee katsojia. Mutta ei heitetä kiveä kaivoon yleisön suhteen vielä, Lahti sanoi Palloliiton mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Jo UEFA:lle tulevien tv-tulojen takia EM-turnaus on pakko järjestää. Tosin alkuperäinen 12 kisakaupungin formaatti menee todennäköisesti uusiksi.

– Tiedän, että taloudellinen merkitys on UEFA:lle niin iso, että on erittäin todennäköistä, että kisat pelataan. UEFA pohtii useita eri vaihtoehtoja kisojen järjestämiselle. Kuplajärjestely on äärivaihtoehto, Lahti sanoi.

Siinä sivussa Huuhkajat on mennyt eteenpäin. Vaikka Suomi ei Kansojen liigan lohkoaan voittanutkaan, oli päävalmentaja Markku Kanerva esityksiin todella tyytyväinen. EM-kisajoukkueeseen on tyrkyllä enemmän ehdokkaita kuin vuosi sitten.

– Antoisa vuosi 2020 oli urheilullisesti. Kahdeksan peliä saatiin pelattua. Ehdokkaita kisajoukkueeseen ilmaantui enemmän kuin vuosi sitten olisi ollut. 28 pelaajaa pelasi pelejä viime vuonna. Kilpailu kovenee paikoista kisakoneeseen, Kanerva kertoi keskiviikkona.

Luvassa on Huuhkajien kannalta todella jännittävä vuosi. Karsinnat Qatarissa 2022 pelattavaan MM-turnaukseen alkavat maaliskuussa. EM-kisat ovat ohjelmassa kesäkuussa ja syksyllä pelataan jälleen MM-karsintoja.

– Tänä vuonna vähintään 15 peliä. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon pelejä. Edessä on MM-karsinnat ja EM-kisat ja merkityksellisiä pelejä onkin paljon. Siihen kaksi harjoitusottelua tulee päälle. UEFA antaa meille vaihtoehtoja harjoituspelien vastustajista, Kanerva sanoi.

Koronarajoitusten takia Kanervalla on työssään paljon lisähaasteita. Pelaajien seuraaminen hankaloituu.

– Tapana on ollut vierailla seuroissa. Matkustamisrajoitukset hankaloittavat sitä työtä. Toivottavasti koronatilanne sallisi, että pääsisi hoitamaan sitä työtä. Toivotaan myös, että kaikki pysyy terveinä. Ei tule ylläreitä maaliskuun tulevia pelejä ajatellen, Kanerva taustoitti tilannettaan.

EM-kisajoukkueeseen valitaan 23 pelaajaa. Seurannassa pelaajia on huomattavasti enemmän. Kilpailu on kovaa ja moni joutuu lopullisessa valinnassa pettymään.

– Ollut seurannassa noin 35 pelaajaa. Nyt on nelisenkymmentä varmaan kokonaisuudessaan. Viime vuonna saatiin paljon hyviä näyttöjä. Ensiarvoisen tärkeitä maajoukkuenäytöt, mutta asema seurajoukkueessa ja pelivire myös tärkeä. Myös lähestyvä peli ja pelaajan roolin tarve vaikuttavat valintaan, kertoi Kanerva.

Kanervalla on tason laajenemisen myötä positiivinen ongelma. Pelaajavalinnat ovat nyt vaikeampia.

Kanerva painottaa, että valintaan vaikuttavat useammat tekijät. Hän antaa ymmärtää, että pelaajan monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa.

– Kuka sopeutuu ryhmityksiin. Pelitilanne vaikuttaa, mikä roolitus kunkin pelaajan kohdalla on. Pystyy muokkaamaan sitä roolitusta pelin sisälläkin. Jos me meinataan menestyä, niin pitää olla valveutuneita ja joustavia suhteen, mitä tilanne vaatiin. Mun mielestäni me ei olla niin hyviä, että yhdellä pelitavalla voitaisiin pärjätä kaikkia vastustajia vastaan.

Juttuvinkki: Suomi oli todella lähellä päästä jalkapallon MM-kisoihin 1986

Suomalainen jalkapallo ei selvinnyt koronapandemiasta kolhuitta, vaikka sarjat saatiin käyntiin kesällä ja pystyttiin viemään loppuun. Jalkapallon harrastajamäärä kääntyi viime vuonna laskuun.

– Jalkapallo on ulkoilmalaji. Harrastaminen turvallisempaa kuin monessa muussa lajissa. Mutta ei ilman kolhuja selvitty. 6,3 prosenttia harrastajamäärä laski. Onkin huolestuttavaa, että harrastajamäärä tippuu enemmän kuin ikäluokkien lukumäärä tippuu. Hyvin vakavasti otettava tekijä, joka liittyy myös terveyteen, Lahti sanoi.

Palloliitto pyrkii korjaamaan tilannetta niin hyvin kuin koronan keskellä on mahdollista. Lahti painottaa, että terveys edellä tietysti mennään.

– Ei mennä lasten terveyttä uhaten, vaan pyritään kaikki varotoimenpiteisiin. Mutta pyritään, että jalkapalloharrastusta voisi jatkaa talven aikana. Ollaan valmiita toimimaan vastuullisesti. Viime vuonna tehtiin mielestäni ihan kiitettävää työtä.

Koronarajoitukset ovat laittaneet seurojen talouksia ahtaalle. Jalkapallo on kuitenkin maailman suosituin urheilulaji ja suomalaisseuratkin saavat kansainvälisiltä kattojärjestöiltä tukea. Valtiovaltakin auttoi.

– Veikkausliigaseurojen tulot tippuivat noin 20 prosenttia. Auttoi, että saatiin jonkin verran otettua katsojia peleihin. Palloliitto, FIFA ja UEFA tukivat seuroja ja valtio tuki myös, Lahti kertoi.

Sisätilojen käytön rajoitukset tuovat kuitenkin isoja ongelmia.

– Futsal on huolena. Pelataan ilman katsojia ja seurojen talous kärsii merkittävästi. Jalkapallohallien taloustilanne. Yksityisiä halleja suuri osa. Kun käyttöä ei sallita, on halliyhtiöiden talous tiukoilla. Otetaan tilanne tietysti vakavasti. Pidetään huolta, että jalkapallon harrastaminen on turvallista, Lahti sanoi.

Taloudellisesti tilanne ei ole Palloliitolla huono. Lahti asetti 2018 tavoitteeksi, että Palloliitto saisi kahdeksan tukiyritystä, jotka panostaisivat sponsorointiin miljoonia. Tavoite toteutettiin kahdessa vuodessa.

– Oli 2018 tavoitteena, että kahdeksan pääyhteistyökumppania 2018 miljoonapanostuksina. Viimeinen kumppanuus on saatu tehtyä. Kesko on liittynyt kumppaniverkkoon ja nyt on kahdeksan mukana. Euromenestys on johtanut siihen, että kysyntä suomalaista jalkapalloa kohtaan markkinoinnissa on kasvanut merkittävästi, Lahti iloitsee.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lukas Hradeckyn voitoton putki jatkui – Teemu Pukki jatkoon

Kommentoi Facebookissa