EUROVIISUT Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta kisaa tänä vuonna seitsemän artistia. Kilpailukappaleet julkaistaan yksi kerrallaan to 14.1. alkaen aina keskiyöllä Yle Areenassa ja YouTubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa.
Finalistit valittiin lähes 300 hakemuksen joukosta. YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämään raatiin kuului UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa, YleX:n musiikkitoimittajat Katri Norrlin ja Jani Kareinen, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos sekä Yle X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.
– Genrejen puolesta mukana on koskettavia balladeja, suoraviivaista poppia, räjähtävän energistä rockia ja kaikkea siltä väliltä. Uskon, että nämä artistit ja heidän ympärilleen rakennettu näyttävä show kiinnostaa, viihdyttää, koskettaa, puhuttaa ja osallistaa todella isoa joukkoa suomalaisia, kertoo YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen.
Oskr eli Oskari Ruohonen on turkulainen laulaja-lauluntekijä, jonka ääntä on kuultu aiemmin muun muassa Yournalist ja Traffic Island -yhtyeissä. Oskr on musiikillisessa perheessä kasvanut multi-instrumentalisti, hänen isänsä on turkulaisen kuulun veljeskaksikon Teppo Ruohonen.
Rap-yhtye Teflon Brothers haluaa saada Euroopan tanssilattialle, mukana on yksi eurodancen pioneereista, Pandora. Ruotsalaisartistilla on suomalainen puoliso, ja hän asuukin puolet ajastaan Suomessa.
Musiikkineuvos Ilkka Danny Lipsanen on mies, joka ei esittelyjä kaipaa. Seitsemällä vuosikymmenellä musiikkia Danny on kisannut myös jo seitsemän euroviisukarsintaa.
– Teksti on aiheeltaan sellainen, että se ei välttämättä ole tyypillinen euroviisu. Mutta lauluna se on todella suuri, koska se edustaa sellaista näkökulmaa ja teemaa, jota ei oikeastaan kevyen musiikin lauluissa ole aikaisemmin käsitelty, Danny sanoo.
Laura eli Laura Põldvere on monipuolinen pop-, jazz- ja improvisaatiolaulaja, joka oli viime vuosikymmenellä Viron eniten radiosoittoa saanut artisti. Hän on edustanut Viroa kaksi kertaa Euroviisuissa, vuosina 2005 ja 2017.
Juttuvinkki: Nyt perutaan myös Euroviisut – ensimmäinen kerta kilpailun 64-vuotisen historian aikana
Uuden Musiikin Kilpailun jo kertaalleen voittanut Aksel Kankaanranta osallistuu uudelleen kisaan Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta. Vaikka UMK-voitto ei vienytkään Rotterdamiin, on vuosi tuonut tullessaan muita uusia kokemuksia: muun muassa yhteistyö kotimaisten tekijöiden kanssa on alkanut ja sen myötä laulukieli myös muuttunut suomeksi. UMK:ssa Aksel jatkaa kuitenkin englanninkielisellä linjalla.
Oululaislähtöinen Blind Channel perustettiin vuonna 2013 tähtäimessä maailmanvalloitus, ja vain vuosi perustamisen jälkeen yhtye päätyi esiintymään maailman suurimmille raskaan musiikin festivaaleille Saksan Wacken Open Airiin, jonka jälkeen yhtye solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa. Vuonna 2018 Blind Channel huomioitiin Emma-ehdokkuudella Vuoden rock -kategoriassa.
Ensikosketus Iltan musiikkin tuli monelle Cheekin Sillat-hitin myötä. Viime syksynä vahvaääninen laulaja julkaisi debyyttialbuminsa, ja hänet on nähty muun muassa Tähdet, tähdet ja All Together Now Suomi -ohjelmissa.
Suomen seuraava euroviisuedustaja ja Uuden Musiikin Kilpailun voittaja valitaan 20. helmikuuta klo 21 suorassa lähetyksessä, joka on katsottavissa Yle TV1:stä ja Yle Areenasta sekä kuunneltavissa Radio Suomesta ja Yle X3M:ltä. Finaali järjestetään vallitsevan tilanteen takia tänä vuonna ilman yleisöä.
Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta kirjautumalla Yle.fi-sovellukseen tunnuksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajakappaleen määrittävät yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet. Katsojien äänten painoarvo on 75 prosenttia ja kansainvälisen raadin 25 prosenttia.
Lue myös: Euroviisut tulevat taas – muistatko Suomen kokemat suurimmat vääryydet ja ”varmimmat” voittajat?
Kommentoi Facebookissa