Varastetuilla Tynellin valaisimilla tehtiin arvokkaita kauppoja – antiikkibisneksissä oli mukana myös saarnaaja

Paavo Tynell (1890–1973) oli erityisesti valaisimistaan tunnettu suomalainen muotoilija. (Kuva Public domain)

Varastettua tavaraa ostanut helluntailaissaarnaaja sai tuomion rahanpesusta.

TUOMIO Kolme miestä on tuomittu Pirkanmaalla vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeästä varkaudesta, rahanpesusta ja kätkemisrikoksesta. Bisnestä oli tehty kymmenien tuhansien eurojen arvoisilla Paavo Tynellin valaisimilla, jotka oli varastettu.

Jutun päätekijä oli murtautunut Sastamalassa tammikuussa 2020 museokäytössä olleeseen rakennukseen ja varastanut sieltä muun muassa kaksi Tynellin valaisinta, kaksi Artekin tuolia, mattoja, astioita, suojeluskuntaesineitä ja muita muistoesineitä, tauluja ja koriste-esineitä yhteensä 37 000 euron arvosta.

Varastetut tavarat osti vanhojen tavaroiden kauppias, tunnettu helluntailainen, joka on saarnannut sanaa Ylen kanavillakin. Syytteen mukaan pelkästään Tynellin valaisinten arvo oli 18 000 euroa. Murtomies kertoi saaneensa lampuista 2000 euroa. Murtomies kertoi ostajan tienneen, että lamput ovat varastettuja. Miehet olivat tehneet kauppoja aikaisemminkin.

Paikka, josta lamput varastettiin, on erään teologian tohtorin ja historian tutkijan kakkoskoti, joka on myös museokäytössä. Yleisö voi vierailla siellä, ja vanhojen tavaroiden kauppiaskin oli käynyt museossa ja nähnyt Tynellin lamput ja kommentoinut niitä. Kohta taloon tehtiin murto ja murtomies myi lamput vanhojen tavaroiden kauppiaalle.

Kauppias myi tai antoi lamput turkulaiselle miehelle säilytettäväksi. Turkulainen tiesi, että lamput ovat varastettua tavaraa. Kuulusteluissa hän sanoi, että lamput ovat niin kaukaa, ettei asia koske häntä. Hän ajatteli säilyttää lamppuja kellarissa niin kauan, että pöly laskeutuu.

Jutun päätekijä, museoon murtautunut vähän päälle 50-vuotias mies, tuomittiin muun muassa törkeästä varkaudesta seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen. Muutakin syntiä tilillä oli, kuten useita rattijuopumuksia ja huumerikoksia. Tuomiota alentavana seikkana otettiin huomioon useat tuoreet tuomiot Satakunnasta ja Pirkanmaalta.

Varastettua tavaraa ostanut vähän päälle 50-vuotias helluntailaissaarnaaja sai syytteen törkeästä rahanpesusta. Oikeus oli armeliaampi. Tuomio tuli tavallisesta rahanpesusta ilman törkeyttä, neljä kuukautta ehdollista. Varastettuja Tynellin lamppuja kellarissaan säilyttänyt 60-vuotias turkulainen sai kätkemisrikoksesta kolme kuukautta ehdollista.

Lue myös: Sähköpolkupyörässä oli tarkka paikannin – poliisi löysi kotietsinnässä vorolta tuhansien eurojen arvosta tavaraa

Kommentoi Facebookissa