Varastetut autot yritettiin viedä rajan yli Venäjälle – alkuperää pyrittiin häivyttämään monin keinoin

Rikostorjuntayksikkö epäilee, että toiminta on ollut tarkasti johdettua ja siten ammattimaista.

Rikostorjuntayksikkö epäilee, että toiminta on ollut tarkasti johdettua ja siten ammattimaista. (Kuva Raja)

Auton kuljettajalle epäillään maksettavan työstä usean kuukauden normaalia palkkaa vastaava korvaus.

KÄTKEMISRIKOS Rajavartiolaitos on tutkinut maaliskuussa kahta esitutkinnan perusteella toisiinsa liittymätöntä törkeää kätkemisrikosta, joissa rikollisorganisaation epäillään yrittäneen kuljettaa Euroopasta varastettuja autoja Suomen itärajan rajanylityspaikkojen kautta Venäjälle.

Maaliskuun 5. päivä Vaalimaalla jäi kiinni Italiasta varastettu Toyota Rav4 Hybrid -mallinen auto, joka tarkemmissa tutkimuksissa selvisi Italiasta helmikuun lopussa varastetuksi. Autossa olivat noin 30-vuotiaat ukrainalaiset mies ja nainen. Molemmat henkilöt otettiin kiinni ja vangittiin myöhemmin. Kuljettajana toiminut mies on edelleen vangittuna ja odottaa asian käsittelyä käräjäoikeudessa.

Esitukinnassa on selvinnyt, että autoon on tehty lukuisia identiteettimuutoksia, joilla auton alkuperäinen identiteetti on häivytetty. Autosta on esimerkiksi yritetty muuttaa autoa yksilöivää runkonumeroa. Rikosta tutkinut Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee, että toiminta on ollut erittäin tarkasti johdettua ja siten ammattimaista.

Suoritetun esitutkinnan perusteella auton kuljettajalle epäillään maksettavan työstä usean kuukauden normaalia palkkaa vastaava korvaus. Asian esitutkinta on päättynyt, ja asia on siirtynyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö tutkii myös toista törkeää kätkemisrikosta, joka tapahtui maaliskuun lopussa Nuijamaalla. Nuijamaan rajanylityspaikalle saapui noin 35-vuotias venäläinen mies, jonka epäillään kuljettaneen Itä-Euroopasta muutamaa päivää aikaisemmin varastettua autoa. Auton kuljettaja on vangittu, ja asian esitutkinta on edelleen kesken, joten asiasta ei anneta tässä vaiheessa tarkempia tietoja.

Lue myös: Venäjän tullin uusi tietoliikennejärjestelmä hidastaa rajatarkastuksia – usean tunnin jonoja rajalla

Kommentoi Facebookissa